Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdán közleményben reagált arra az értesülésre, miszerint az EB megítélése szerint a magyar hatóságok eltértek a közbeszerzésre vonatkozó uniós szabályoktól, emiatt a paksi projektet érintő minden folyamatban lévő és tervezett további beszerzés felfüggesztésére fogják felszólítani Magyarországot.
A jobbikos politikus értékelése szerint a testület nem a szabad verseny iránti elkötelezettség, hanem az Egyesült Államok és Oroszország nagyhatalmi játszmájában betöltött szerepe alapján hozta meg döntését, egyoldalúan előbbi mellé állva. Ezt támasztja alá, hogy a bizottság korábbi elnöke, José Manuel Barroso még nem talált kivetnivalót a beruházással kapcsolatban – tette hozzá.
Kepli Lajos jogosnak tartotta ugyanakkor azt az uniós kritikát, ami – sajtóhírek szerint – a paksi beruházás dokumentációjának ilyen szintű titkosítását sérelmezi.
Pártja már korábban is felhívta a figyelmet, hogy Paks 2 részleteinek ilyen “nyakló nélküli mennyiségű és 30 évre szóló titkosítása” már túlmutat a nemzetbiztonsági szempontból indokolt mértéken, amire például terrorveszély miatt szükség lenne – írta.
(MTI)