Kepli Lajos, a parlament fenntartható fejlődés bizottságának jobbikos tagja és Staudt Gábor, a törvényalkotási bizottság jobbikos tagja pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a nemzetbiztonsági bizottság szakmai-politikai felügyeletet tud gyakorolni, hogy csak a valóban indokolt dokumentumokat minősítsék titkosnak.
Hangsúlyozták: a Jobbik szerint elfogadhatatlan a paksi beruházás ilyen mértékű, ráadásul 30 évre történő “fideszes titkosítása”. Jelezték: sem a törvényalkotási bizottságban nem támogatták, sem a parlamenti szavazás során nem fogják megszavazni az adófizető polgárok előtti ilyen mértékű indokolatlan titkolózást.
A két ellenzéki képviselő szerint Magyarország energiafüggőségének csökkentése miatt elengedhetetlen a paksi beruházás, a megvalósítás egyes részleteinek titkosítása pedig nemzetbiztonsági szempontból szükséges.
Kepli Lajos és Staudt Gábor közölték: a Fidesz túlzásokba esik, a beruházás részleteinek ilyen “nyakló nélküli” mennyiségű és ekkora időtávra szóló titkosítása már túlmutat azon a szükséges mértéken, amire például terrorveszély miatt indokoltan szükség lenne.
Harminc évig nem lenne megismerhető közérdekű adatként a paksi erőmű bővítésével kapcsolatos üzleti és műszaki adatok egy része egy módosítás értelmében, amelyet éles vita után, pénteki ülésén fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottságának kormánypárti többsége az atomerőmű-beruházással kapcsolatos egyes törvények módosításáról szóló előterjesztéshez.
(MTI)