– Magyarország ismét bizonyítja, hogy ritka hely a világon. Az ember csak kapkodja a fejét a belpolitikai fejlemények miatt. Ön hogyan értékeli a kialakult helyzetet?

– Nem lep meg, ami történik. A posztkommunista hatalmi hálózat előremenekül szorult helyzetében. Gyurcsány szerintem kezdettől fogva Bajnait akarta, az egész jelölési folyamat nem volt más, mint kutyakomédia. Bajnai révén pedig valójában a harmadik Gyurcsány-kormány kerül az ország élére, aminek beláthatatlan következményei lesznek. Bajnai egyrészt már kezelt egyszer egy válságot a Hajdú-BÉT-nél, az akkor emberek életébe került. Félek, hogy ez most sem lesz másképp, csak még több lesz az áldozat. Másrészről az elkövetkezendő egy év az MSZP és az SZDSZ számára nem fog másról szólni, minthogy telelopják magukat, tartalékolva az ellenzéki évekre, és hogy eltüntessenek bizonyos nyomokat a várható számonkérés elől.

– Lát lehetőséget az előre hozott választásokra?

– Lehetőség lenne, de ehhez széles társadalmi összefogásra volna szükség. A Jobbik és a Gárda mindent megtesz, ami tőle telik. Morvai Krisztina embertelen energiákat mozgósítva mindenhol ott van, próbálja tartani a lelket az emberekben, a Jobbik tüntetéseket szervez, ma éppen Bajnai Gordon háza elé, a Gárda útlezárásokat tart az ország számos pontján. A Jobbik és a Gárda a vasárnapi civilek által szervezett tüntetésen is részt vesz. Amíg nem értük el az előre hozott választásokat, addig nincs helye a széthúzásnak. A tapasztalatom az, hogy a célokkal mindenki azonosul, a szimpátia egyre nagyobb, de az emberek többsége mástól várja a cselekvést. Az elmúlt időszak sokakat elfárasztott és apatikussá tett. Nagyon komoly kihívás lesz számunkra a jövőben, hogy ezt a folyamatot megfordítsuk.

– Érdekes, amit mond az apátiáról, mert eközben mindenhol arról hallani, hogy a Jobbik vidéki rendezvényein még a csilláron is lógnak.

– Egészen más elmenni egy vidéki fórumra, és meghallgatni egy párt elképzeléseit, programját, amelyről egyébként az emberek sehol máshol nem hallanak, mint eljárni a tüntetésekre, amelyeknek az eredményessége általában nem kézzelfogható. A Jobbikra, az általunk kimondott igazságra szomjaznak az emberek, és ez az oka annak, hogy zsúfolásig megtelt művelődési házak várnak bennünket az ország minden pontján. A tüntetésekre viszont akkor jönnének az emberek, ha széles összefogást látnának. Ezért írtam Orbán Viktornak nyílt levelet nemrég, hogy tegyük félre a közöttünk lévő nézetkülönbségeket, és előbb takarítsuk el ezt a kormányt. Milyen jó lenne, ha Magyarországon már nem szólna másról a politika, mint arról, hogy a Jobbiknak, mint nemzeti pártnak vagy a Fidesznek, mint polgári-liberális pártnak van-e igaza.

– Kapott választ?

– Nem, de nem is ez a lényeg. Nekem már az is pozitív válasz lenne, ha a Fidesz az utcára hívná az embereket. Én érteni vélem a Fidesz taktikáját, értem, hogy az MSZP további gyengülésére várnak, hogy nem akarják mások mocskát ők felsöpörni, de nekik is meg kell érteniük az emberek hangját. Azt, hogy amíg ők a biztos parlamenti székükben ülnek, milliók fognak tönkre menni, veszítik el a munkájukat, megtakarításaikat. Ezt nem lehet végignézni tétlenül. Nem csak az bűn, ha valaki tönkretesz egy országot, hanem az is, ha valaki, aki megakadályozhatná, nem tesz ellene semmit. Az előre hozott választásokat követelni ma már kevés, tenni kellene érte. De attól tartok, hogy ilyen vagy olyan okok miatt ma Magyarországon minden parlamenti párt fél az előre hozott választásoktól. Csak a magyar emberek és a Jobbik akarja igazán.

– Mihez kezd ebben a helyzetben a Jobbik?

– Megkísérlünk nyomást gyakorolni a politikusokra. Vidéken az MSZP és az SZDSZ országgyűlési képviselőinek háza előtt fogunk tüntetéseket tartani, ezzel is megmutatva nekik, hogy milyen népharagra számíthatnak, ha megakadályozzák az új választásokat. Az elkövetkezendő időszak pusztulásáért őket tesszük majd felelőssé. Bajnai Gordonnak és elvtársainak fel kell készülnie, hogy ha sikerül a tervük, akkor a történelemkönyvekbe Bajnai „kordon-kormány” néven fognak bekerülni, mert útjukat mindenhol tüntetések fogják kísérni.

– A felmérések szerint a Jobbik a harmadik legerősebb párttá nőtte ki magát. Mit várnak a közelgő EP-választásoktól?

– A felmérések, a tapasztalatok és a visszajelzések valóban biztatóak. A Jobbik be fog kerülni előbb az EP-be, aztán a magyar Országgyűlésbe is. Mi lehetünk az első teljesen alulról szerveződő politikai erő a rendszerváltozás óta, amely bejut a törvényhozásba. Ez pedig alapjaiban fogja felforgatni a magyar közélet 20 éve uralkodó mocskos, korrupt és hazug állóvizét. Már számtalanszor elmondtuk, hogy seprűvel megyünk az Országgyűlésbe, mert a nemzet templomát ellepték a csúszómászók. Az elmúlt húsz évben ugyanis többé-kevésbé, de mindenki külföldi, nemzetközi és multinacionális érdekeknek, háttérhatalmaknak felelt meg, miközben a magyar érdek huszadrangú lett. Ha a Jobbik bejut, ennek vége. Jelszavunk annyira egyszerű és közérthető, mint amennyire igaz és kívánatos: Magyarország a magyaroké. Ebből egy tapodtat sem fogunk engedni. Abban bízom, hogy ezen jelszavunk és a zászlónk mellé már júniusban, az EP-választásokon több százezer ember fog felsorakozni.

– Néhányan azért nem akarnak a Jobbikra szavazni, mert félnek attól, hogy leadott voksuk elveszett szavazat lesz.

– Ezt teljesen hamis félelem. Nagyon fontos mindenkinek megértenie, hogy az EP-választásokon nincs elveszett szavazat. Itt nem arról kell döntenie az embereknek, hogy melyik párt alakítson kormányt, hanem hogy kiket juttasson ki Magyarország Brüsszelbe, az Európai Parlamentbe. Ha valaki még a Jobbik és a Fidesz között dilemmázik, akkor megnyugtatom, és arra kérem, hogy hallgasson a szívére. Arra a programra és azokra az emberekre adja a voksát, amellyel és akikkel azonosulni tud. A mi listavezetőnk Morvai Krisztina. Döntse el, hogy kit juttatna ki szívesebben az EP-be a szavazatával: Deutsch Tamást vagy Morvai Krisztinát?

– Mihez kezdene a Jobbik a kialakult gazdasági válsággal? Van-e gazdasági program?

– Nehéz úgy átfogó programot írni, hogy nem látunk minden esetben a színfalak mögé, de épp egy hete kértem meg egy közgazdász csoportot, hogy készítsenek egy komplex gazdasági programot, beleértve költségvetési tervet is. A Jobbik gazdasági programjában szakítani kíván az elmúlt húsz évben a parlamenti pártok által képviselt neoliberális dogmákkal. Napirendre akarjuk végre tűzni az államadósság kérdését, amelynek törlesztésébe előbb-utóbb bele fog rokkanni az ország. A Jobbik szerint tárgyalásokat kell kezdeményezni az államadósságról, minimum annak átütemezéséről, de inkább részbeni vagy teljes elengedéséről.

– Mit fog szólni ehhez a nagyvilág? Ne felejtsük el, hogy nemrég nyitotta meg budapesti irodáját az IMF.

– Az IMF iroda már az összeomlás egyik előjele. Egyébként meg nem érdekel, hogy mit szól a nagyvilág, mert bennünket sokkal jobban érdekel, hogy mit fognak szólni a magyar emberek, ha földönfutóvá válnak, csak mert eddig mindenki a nemzetközi szervezetek és hatalmak kegyét kereste és talpát nyalta. De visszatérve a gazdasági programra az államadósság újratárgyalása mellett a gazdaságpolitikánk további pillérének számít egy magyar kereskedelmi bank létrehozása, a multik megadóztatása, a hazai vállalkozások és gazdák kiemelt támogatása és a magyar mezőgazdaság felvirágoztatása.

– Ez utóbbit hogyan képzelik el?

– Elsőként meg kell védenünk a magyar földet a földtörvény módosításával. Ez az alap. Ezután pedig vissza kell adni kormányzati-állami erővel a magyar mezőgazdaságnak előbb az elvett hazai piacokat, majd vissza kell szerezni számára az elhanyagolt keleti piacokat, mint Oroszországot, Japánt, Kínát, Indiát, Iránt és a muszlim világot. Az azért mégiscsak felháborító, hogy egy ország, amely 30 millió embert tudna élelmezni, kínai fokhagymát és thaiföldi erőspaprikát eszik. A piacok visszaszerzése munkahelyeket teremtene a mezőgazdaságban, a mezőgazdaság megerősödése lehetőséget adna az élelmiszeripar újraépítésére, az élelmiszeripar pedig a mezőgazdasági gépgyártást virágoztathatná fel újra. A hangyaszövetkezetek modern formában történő újragondolásával pedig ki lehetne iktatni a rendszerből a profit nagy részét felszívó külföldi kereskedelmi láncokat.

– Miért nem hallunk erről a médiában?

– Mert a Jobbik megerősödése mindenki számára veszélyt jelent. Mivel a politikai bűnözés az egész jelenlegi garnitúrát áthatja, egy tiszta és új politikai erő megjelenése az egész mutyira épülő kártyavárat összeomlaszthatja. A baloldal halálos ellenségként, a polgári oldal pedig konkurenciaként tekint ránk. Így van az, hogy bár a parlamenti pártok egymást szidják a vitanapokon, a médiában létrejött egy paktum, amelynek lényege: a Jobbikot, a Gárdát, Morvai Krisztinát és Vona Gábort tilos beengedni a tévébe. És hogy miért? Mert nem szabad rájönnie a magyar embereknek, hogy van, aki képviseli őket.