Az összecsapás szerda délben Ciszjordániában az Izraelt a palesztin területektől elválasztó fal mellett történt, ahol egy katona fegyverével szemtanúk szerint mellkason ütötte a minisztert. Zijád Abu Ein beteg volt, és betegsége szerepet játszhatott halálában, ami kórházba szállítása után következett be – írta a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.
Zijád Abu Ein az előző palesztin kormányban fogolyügyi miniszterhelyettesként dolgozott, a palesztin közélet ismert alakja volt, aki korábban izraeli börtönben is ült.
Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke elítélte és barbár tettnek nevezte a történteket, s kijelentette, hogy bíróság elé kell állítani a felelősöket. Abbász elítélte a zsidó telepek ügyével megbízott tárca nélküli miniszter halálát okozó “brutális támadást”, e “barbár cselekedetet, amelyet sem elfogadni, sem eltűrni nem lehet”. Az elnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett.
Rijád al-Malki palesztin külügyminiszter azt mondta, „Izrael fizetni fog a miniszter megölésének bűnéért”. Dzsibríl Radzsúb, a Fatah párt egyik vezetője az Izraellel folytatott biztonsági együttműködés azonnali megszakítására szólított fel, ami az al-Kudsz című palesztin újság honlapja szerint már meg is kezdődött.
Palesztin beszámolók szerint a szerda délelőtti összecsapások előzményeként Abu Ein Turmuszíja falu lakóival közösen olajfákat ültetett, amikor a palesztinok összecsapásba keveredtek egy szomszédos zsidó telepesfalu lakóival: az utóbbiak lovak ellopásával vádolták a palesztinokat, akik viszont a telepeseknek az ő autóik és olajfáik elleni akcióit sérelmezték.
Kivonult az izraeli hadsereg egy egysége, hogy lecsillapítsa az erőszakossá fajult vitát, és könnygáz bevetésével próbálta oszlatni a tömeget. A miniszter halálában az ütés mellett annak is szerepe lehetett, hogy a feléje dobott könnygázgránát füstjét belélegezte.
A The Times of Israel című angol nyelvű honlap szerint a nyolcvanas évek elején az Egyesült Államok kiadta Izraelnek Abu Eint egy 1979-es terrorakcióval kapcsolatban, amelyben két izraeli tizenéves életét vesztette. Izraelben börtönbe zárták, majd egy 1985-ös fogolycserével kiszabadult.
(MTI)