Orbán Viktor nem felejtett el beszélni, politikához is ért még. Látja a bajt, s látja a baj okát, részben ki is mondja, de a cselekvésig, a valódi változtatásig – ahogyan egész pártja – már nem jut el. A miniszterelnök évértékelője ezért egy olyan összetett mondat, amiből egyszerűen hiányzik az állítmány.

A beszédet a Fideszen belül hatalmas várakozás előzte meg, hiszen az utóbbi idők zavart keltő kormányzati intézkedései, de legfőképp a veszprémi fiaskó miatt szinte megmentőként várták az.

A felfokozott várakozás érződött is a miniszterelnökön, rég látott idegességgel, és bizony zavarodottsággal kezdett. Hosszú évek után először látni: a kormánypárt és vezetője defenzívába szorult, védekezni kényszerült, és ez az új felállás bizony most nem fekszik neki.

Orbán: évértékelő kétharmad nélkül - Népszava

Hosszú évek óta először látunk olyan Orbán Viktort, akinek magyaráznia kell a bizonyítványt, nem pedig büszkén mutogatni, hosszú idő óta látunk olyan miniszterelnököt, aki nem kezdeményez, csak az eddigi, amúgy unalomig ismételt, vélt vagy valós eredményeket szajkózza. Fizetési mérleg, GDP, infláció, államadósság, stabilitás, irigyel minket Európa, és persze olcsóbb élet, több munkahely, magasabb fizetés, rezsi, rezsi, rezsi, csökken, csökken, több pénzt az embereknek.

Szép szép, de már nagyon nem elég ide a kenyér. A legjobb gazdasági mutató is kevés ugyanis akkor, amikor a Fidesz legtöbb vezető politikusa alapvető hitelességi problémákkal küzd. Pláne akkor, amikor látják, tudják, hogy ott mellettük felnőttkorba lépett egy olyan párt, aminek nincsenek ilyen problémái, hiszen nem vett részt a rendszerváltás utáni mutyizásban. Ha mást nem, hát a ’98-as Fidesz-sikerből ezt illett volna megtanulni…

A megváltozott körülményeket jelzi: a belső ellenzéknek való üzengetés és a ma még Fidesz szavazó, de már a Jobbik felé kacsingató szavazók meggyőzése, hűségének megerősítése már a legfőbb cél.

A beszédének egyetlen elemében, egyetlen mondatában sem támadta a Jobbikot, sőt, annak legtöbb vállalt programpontját, üzenetét maga is használja. Szorult helyzetben van, hiszen ha mégis támad, azzal nagy valószínűséggel épp a radikális párt felé tolja át a saját, elbizonytalanodott, saját maga által elbizonytalanított szavazóit. Ezért ehelyett a rég bevált – csak éppen 2015-re már röhejesen hiteltelen – kommunistázással és az MSZP visszatérésével való riogatással próbálkozott, ami ismerve a közvélemény kutatások adatait, szintén roppantmód kacagtató.

“Magyar ember természeténél fogva inkorrekt, vagyis nem vesztette el a józan eszét” – mondta a miniszterelnök, ezzel pedig összefoglalta a lényeget: a miniszterelnök udvarolt egy nagyot az immáron két párt között őrlődő jobboldali szavazónak, kár, hogy nem érti a lényeget:

a hitelességet veszti, vesztette el a Fidesz, és csak aztán a szavazóit. Magyarul: nem a radikálisok üzeneteinek szajkózása, hanem a hitelesség visszaszerzése lenne a megoldás.

Azt – ami 2006 óta talán a legfőbb politikai mozgatórugó ebben az országban – amit nagyon nehéz megszerezni, elveszteni sem könnyű, láthatjuk jól, de újból visszaszerezni, na, az még nem sikerült senkinek.

Fogalmazhatnánk úgy is: a Fidesz Magyarországért Mozgalom miniszterelnöke próbálja menteni a menthetőt.

Bazsó Bálint – Jobbegyenes blog