Bár több hónapja volt rá, végül csak az utolsó órákban sikerült elkerülnie az Egyesült Államok csődjét az amerikai politikai elitnek. Túlzott örömre azonban így sincs ok, a piacok és a befektetők ugyanis továbbra is borúsan látják a tengerentúli gazdaság jövőjét.

Az utolsó pillanatban, de minden bizonnyal megúszta a fizetésképtelenséget az Egyesült Államok, miután helyi idő szerint hétfő éjjel a képviselőház, majd a szenátus is elfogadta a még vasárnap létrejött megállapodást az adósságplafon megemeléséről és a tíz évre szóló megszorító csomag első lépéseiről – utóbbi szavazást lapzártánk idején tartották. A törvénycsomag ezt követően Barack Obama elnök asztalára került, akinek aláírásával lezárult a törvényalkotási folyamat.

Az utolsó lépésre valószínűsíthetően néhány órával a végső határidő, helyi idő szerint tegnap éjfél előtt került sor. Ha ezt nem lett volna képes tartani a kormány, akkor a már májusban túllépett adósságplafon emelésének elmaradása miatt nem tudott volna újabb hitelt felvenni, így „nem lett volna képes maradéktalanul teljesíteni pénzügyi kötelezettségeit” – írta a pénzügyminisztérium közlésére hivatkozva a The New York Times. Ez gyakorlatilag részleges fizetésképtelenséget jelentett volna – leállhattak volna például a nyugdíjak és a közalkalmazotti bérek kifizetései, tartós megállapodásképtelenség esetén pedig a külföldi hitelezők számára esedékes törlesztések is kieshettek volna. Utóbbi tovagyűrűző hatásai miatt újabb mély válságba taszíthatta volna nemcsak az Egyesült Államokat, hanem az egész világgazdaságot is.

 
Teljes cikk: vg.hu