A Jobbik szerint az ép sportolókéval azonos jutalmazás illeti azokat a sportembereket is, akik a paralimpiai küzdelmeken képviselik hazánkat, és azt is elfogadhatatlannak tartják, hogy a londonihoz képest is alacsonyabb összeg jár majd az érmeseinknek – fogalmazott.
Hozzátette, mindez azért is aggályos, mert a paralimpia egyre népszerűbb a világban, egyre több nemzet egyre több sportolója képviselteti magát: a résztvevő országok száma húsz év alatt megduplázódott, a barcelonai játékokhoz képest nagyságrendileg ezerrel több sportoló méri össze tudását Rióban.
A fogyatékossportra költött magyar költségvetési támogatás nemzetközi összehasonlításban is igen alacsony, a közvélemény számára is ismertek a parasportolók nehéz anyagi körülményei, ami még inkább indokolttá tenné az azonos jutalmazást legalább négyévente egyszer – jegyezte meg a jobbikos politikus.
Keddi számában írt arról a Lokál, hogy a hamarosan megkezdődő riói paralimpiai játékokon érmet szerző magyar paralimpikonok az olimpikonok jutalmának felét kapják: a paralimpiai aranyéremért 17,5 millió forint, az ezüstéremért 12,5 millió forint, a bronzéremért tízmillió forint jár a fogyatékkal élő sportolóknak.
A cikk arra is felhívta a figyelmet, hogy a négy éve megrendezett londoni paralimpián a magyar paralimpikonok még jóval nagyobb összeget kaptak a dobogós helyekért az egyéni versenyszámokban: akkor a paralimpiai arany 23 millió forintot, az ezüst 18 milliót, a bronz 14 millió forintot ért.
A Magyar Olimpiai Bizottság idén 39 millió forintról 61 millióra növelte a fogyatékkal élő sportolók támogatását, az egészséges sportolók támogatási kerete 2016-ban 935 millió forint volt – fűzte hozzá a Lokál.
(MTI)