A csúcs, amelyen a várakozások szerint csaknem 140 ország és terület vezetői vesznek majd részt, jövő hétfőn kezdődik. Ben Rhodes, az amerikai helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó szerint Barack Obama, Hszi Csin-ping és Narendra Modi a megbeszélésekkel “erőteljes üzenetet kíván küldeni a klímaváltozás elleni elkötelezettségéről”.
Rhodes elmondta, hogy az amerikai elnök várhatóan lerója majd kegyeletét a november 13-i párizsi terrortámadások áldozatai előtt és hogy a világ vezetőinek a klímacsúcson való részvétele “a terrorizmussal szembeni erő és kitartás világos jele lesz”.A nap folyamán a washingtoni Fehér Házban a konferenciát szintén a terrorizmussal szemben megingathatatlanság megnyilvánulásaként méltatta Obama és Francois Hollande francia elnök.
Paul Bodnar, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának az energetika és a klímaváltozás kérdéseiben illetékes főtanácsadója elmondta, hogy az amerikai-kínai, illetve az amerikai-indai csúcstalálkozótól nem várható új bejelentés, de a három nagyhatalom vezetői áttekintik majd a december 11-ig tartó konferencia fő kérdéseit.
A klímacsúcs indításakor újabb Obama-Hollande megbeszélés is lesz. Az amerikai elnök emellett a tengerszint emelkedése miatt veszélyeztetett szigetországok vezetőivel is találkozik majd.
(MTI)