Oláh Zsanett közölte: a Gornja Radgonán 54. alkalommal megrendezett AGRA nemzetközi mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállításon és vásáron idén partnerországként van jelen Magyarország. A 18 magyar kiállító főként agrár- és élelmiszeripari, agrárgépészeti vállalkozás, de emellett a magyar standon jelen van a 22 erdőgazdaság és nemzeti park is.
A vezérigazgató hozzátette: Magyarország ma Szlovénia ötödik legfontosabb gazdasági partnere, évente 1,7 milliárd euró a két ország közötti áruforgalom értéke, amit szeretnének 2 milliárd euró fölé növelni.
Az agrár- és élelmiszeripar szerepe ebben jelentős, hiszen a kétoldalú forgalomból ennek összege mintegy 700 millió euró – mondta Oláh Zsanett, megjegyezve, hogy ezen kívül még a gépgyártás és a turizmus fontos ágazat e szempontból.
A 30 országból közel 1800 kiállítót felvonultató szlovéniai vásáron a magyar cégek főként piac- és partnerkeresőként vannak jelen. Ezt a tevékenységet segíti a MNKH Lendván tavaly megnyitott irodája is, amely már több cég piacra lépését egyengette, így két szlovén vállalat magyarországi cégalapításában, a Pölöskei Italgyártó Kft.-nek pedig szlovéniai üzleti lehetőség felkutatásában segített – jelezte Oláh Zsanett.
(MTI)