Jövő vasárnap, pedagógusnapon tüntetnek a szféra dolgozói Budapesten, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) épülete előtt annak érdekében, hogy a kormányzat tárgyaljon velük a közoktatás változásairól – jelentette be Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. A közoktatásban érintett szakszervezetek által létrehozott ágazati sztrájkelőkészítő bizottság Orbán Viktor azt üzente című sajtótájékoztatóján az érdek-képviseleti vezető elmondta: a miniszterelnöknek május 4-én írtak levelet, múlt csütörtökön pedig azt a választ kapták, hogy a kormányfő azért nem egyeztet velük közoktatási kérdésekben, mert most zajlik a szociális konzultáció, amely foglalkozik ezzel a témával is.

Galló Istvánné közölte, a demonstrációval szeretnék kikényszeríteni, hogy a döntéseket az érdekvédelmi szervezetek véleményének kikérésével hozzák meg, mert a Nefmi eddig érdemi tárgyalásokat nem folytatott velük.

Mint mondta, arról kívánnak tárgyalni, hogy ki lesz az intézményfenntartó, mi lesz a pedagógusok jogállása, ki lesz a munkáltatójuk, miként alakítják át a szakképzést, amelyről úgy tűnik, hogy a kamarák veszik át, noha “az a közoktatás szerves része”.

Kitért arra, hogy nem tartják egyeztetésnek a december 20-i Közoktatási Érdekegyeztető Tanács ülését, amelyen a közoktatási törvénykoncepcióról és a pedagógus életpályamodellről elmondhatták ugyan a véleményüket az oktatási államtitkárságon, majd a 2011-re vonatkozó költségvetési törvényt véleményezhették ezen az ülésen úgy, hogy másnap azt a parlament már elfogadta, annak befolyásolására nem volt lehetőségük.

A február közepi érdekegyeztető tanácson mindössze 2-3 percben volt lehetőségük véleményt mondani. A közoktatási törvény harmadik féle koncepcióját kérésükre mostanáig nem bocsátották rendelkezésükre, mondván, hogy majd ha a kormány elfogadta – tette hozzá.

A PSZ elnöke úgy fogalmazott: a május 2-i Közoktatás-politikai Tanács ülésén “robbant a bomba”, az államtitkárság által az intézményvezetőknek küldött 5 kérdésből álló kérdőív mutatta, hogy “a közoktatás irányítása és finanszírozása teljesen új irányt vett, (…) a közoktatási intézmények államosításáról van szó, a pedagógusok központi bérfinanszírozásáról, a pedagógusok állami alkalmazottságáról”, a heti 32 óra kötelező iskolában tartózkodás pedig “bújtatott óraszámemelés”.

Véleménye szerint 30-40 ezer állás szűnhet meg, ha az állam lesz a fenntartó a kormányzati hivatalokon keresztül. A 32 óra kötelező intézményben való tartózkodás is ehhez járul hozzá – vélekedett.

Galló Istvánné közölte, a PSZ a honlapjára rakta fel az oktatási államtitkárság által is feltett kérdéseket, de nekik “merőben más eredmények jöttek ki”, mint az államtitkárságnak. Az éves szabadság csökkentése a pedagógusokra is kihat, az 5 és fél napos munkahét azt jelenti számukra, hogy szombat délelőtt gyermekfelügyeletet kell majd biztosítani – hívta fel a figyelmet.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke utalt arra, hogy a figyelmeztető sztrájk ötlete is felvetődött, de ez az elképzelés egyelőre kisebbségbe került. Ha azonban a június első vasárnapjai vasárnapi demonstrációnak nem lesz eredménye, szeptemberben lehet, hogy többnapos sztrájkot is tartanak – hívta fel a figyelmet.

Az egyre-másra felröppenő hírekről nem tudják, hogy igazak-e, az ezekről szóló tárgyalások elmaradása pedig jogot sért, ez a demonstráció oka – magyarázta.

Orbán Viktornak küldött levelükben szakmai szempontokat vetettek fel, sürgős egyeztetést kérve, mert a szociális konzultáció kérdései egy kivételével nem foglalkoznak a közoktatással, s ezek a kérdések nem alkalmasak arra, hogy valódi érdekegyeztetést folytassanak – mutatott rá.

Emlékeztetett arra, hogy a szociális konzultáció visszaküldött válaszainak feldolgozása július közepére várható. Ezen válaszok ismeretében ugyan a pedagógusok rendelkezésére áll Orbán Viktor, “de ez az időpont minden létező határidőn túlmegy”. Hatásos, erőt felmutató demonstrációra van szükség, amivel tárgyalóasztalhoz tudják hívni a kormányzatot – hangsúlyozta.

Beszélt arról is, hogy a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája hétfőn határozott arról, hogy június közepe után általános figyelmeztető sztrájkot szerveznek, a pedagógusok demonstrációja ehhez a folyamathoz csatlakozik.

Az eseményen megjelent az ágazati sztrájkelőkészítő bizottság többi tagjának képviselője is: Muity Mária, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének titkára, Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke és Somogyi László, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke.

MTI – szebbjovo.hu