Egy kérdésre válaszolva ismételten értésre adta, hogy Peking az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) létét a hidegháborús időszak maradványának, egyben a hidegháborús gondolkodás továbbélésének tartja.
Hua Csun-jing úgy vélte, hogy a globalizáció időszakában minden egyes ország biztonsági megfontolásai összefüggésben vannak másokéival. “A nemzetközi közösségnek elő kellene mozdítania egy új, közös, átfogó, együttműködő és tartós biztonsági szerkezet létrehozásának lehetőségét, s hozzá egy igazságos nemzetközi rendszert kellene rendelnie” – hangoztatta a szóvivő.
A NATO szerdán hivatalosan meghívta 29. tagállamának Montenegrót. Ez azt jelenti, hogy megkezdődhetnek a tárgyalások az egykori jugoszláv tagköztársaság belépéséről.
Míg az érintett Montenegró történelmi jelentőségűnek nevezte a NATO-meghívást, a válaszlépéseket tervező Oroszországban “súlyos csapásnak” nevezték Podgorica NATO-integrációját.
A hidegháború vége óta az Egyesült Államok vezette katonai tömb Oroszország tiltakozása ellenére 12 új taggal bővült, elsősorban a közép- és kelet-európai volt szocialista országok csatlakozásával. A szövetséghez legutóbb, 2009-ben Horvátország és Albánia csatlakozott.
(MTI)