A kisebbségi kérdés elmélete és gyakorlata címmel tartott konferencián a Fontos vagy!, a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom, a Fiatal Függetlenek, valamint az MKP Via Nova ifjúsági csoportjának fiatal küldöttei a szlovákiai magyar közösség problémáira hívták fel az unió figyelmét. Többen közülük nehezményezték, hogy az utóbbi időben visszaszorult a magyar nyelv köztéri megjelenése és hivatali alkalmazása Szlovákiában.
A rendezvényen Cecilia Wikström, az EP petíciós bizottságának elnöke személyesen vette át a Kétnyelvű Dél-Szlovákiáért és a Fontos vagy! civil mozgalmak közös petícióját, amelyben a kétnyelvűség betartását követelik a vasúti közlekedésben is.
Nagy Dávid, az MKP Via Nova ifjúsági csoportjának képviseletében a magyar közösség általános és nyelvi jogi helyzetéről, valamint a magyar tanítási nyelvű kisiskolák finanszírozásának problémáiról és a fenntartóikat sújtó értelmetlen állami korlátozásokról beszélt, melyben szolidaritást vállalt a sok nehézséggel küzdő szlovákiai pedagógusokkal.
Orosz Örs, a Fiatal Függetlenek választási csoportosulás tagja a kétnyelvűség kiszélesítésének érdekében indított kezdeményezésről tájékoztatta a jelenlévőket. Felszólalásában érthetetlennek nevezte például azt a jelenséget, hogy míg a szlovák állam a közúti közlekedésben engedélyezi az egyes települések magyar neveinek használatát, a vasúti közlekedés terén tiltja azt.
A rendezvényen részt vett az Európai Parlament frakcióközi kisebbségügyi munkacsoportjának ( intergroup) vezetője, Gál Kinga fideszes EP-képviselő, a konzervatív Európai Néppárt (EPP) alelnöke, valamint a katalán Jordi Sebastia és a finnországi svéd Nils Torvalds társelnökök, akik hozzászólásaikban szorgalmazták az őshonos kisebbségek védelmének fokozását az Európai Unióban.
Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) alelnöke áttekintette, mi történt az EU-ban a kisebbségvédelem terén 2015-ben, és körvonalazta, milyen irányban kíván újabb erőfeszítéseket tenni a kisebbségvédelem témájában idén.
(MTI)