Petőfi Sándor születésének 186. évfordulója tiszteletére a költőt is felemlítő debreceni emléktáblánál megemlékezést tartottak az óév utolsó napján. Az ünnepség résztvevői annak a színháznak a helyén koszorúztak, ahol Petőfi és Arany János is felléptek.

A Batthyány utca 11. számú ház helyén állt 1835 és 1861 között az első debreceni deszkaszínház, amelyet egy csűrből alakítottak ki. A teátrumban – ahová akár 400 ember befért – a kor legnagyobb színészei is felléptek.

A színészi álmokat dédelgető Petőfi is ide jött fellépni 1843-ban. A költő színházi karrierje azonban nem tartott sokáig, és sok kudarc is érte.

Az egykori deszkaszínház helyén álló épület falán lévő emléktáblánál minden évben december 31-én a költő születésnapjához kapcsolódva tartanak megemlékezést. Az ünnepi műsorban a Debreceni Nyugdíjas Egyesület Őszidő Kórusa megzenésített Petőfi-verseket adott elő, majd azt követően a Debreceni Irodalmi Múzeum, Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala Kulturális Osztályának munkatársai és a nyugdíjasok helyezték el a megemlékezés koszorúit az emléktábla alatt.

Forrás: MTI