Dúró Dóra, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az eredmények miatt Balog Zoltánnak távoznia kellene az Emberi Erőforrások Minisztériuma, de legalábbis az oktatási ágazat éléről.
A kormány sem szakmailag, sem politikailag, sem pénzügyileg nem becsüli meg az oktatási ágazatot – értékelt, bírálva, hogy nincs önálló oktatási tárca és nem adott a kiegyensúlyozott működéshez szükséges finanszírozási háttér.
A jobbikos politikus szerint a PISA-felmérés minden szempontból visszalépést jelent a 4 évvel ezelőttihez képest, s ez az elmúlt hat év oktatáspolitikájának csődje.
Álláspontja szerint alapvető változtatásokra van szükség, például radikálisan csökkenteni kell a tananyag mennyiségét. Az oktatás jelenleg nem mozdítja elő a társadalmi mobilitást, inkább tovább nyitja a társadalmi ollót – mondta Dúró Dóra, aki a 16 éves tankötelezettségi korhatárt is bírálta arra utalva, hogy sokan ezt követően a közfoglalkoztatást választják.
A Jobbik politikusa a bentlakásos iskolák rendszere mellett érvelt, arra hivatkozva, hogy ott olyan környezetet lehetne teremteni azoknak, akiknek a családi háttere nem nyújt kellő motivációt, amely kielégíti az alapvető higiéniai igényeiket és megfelelő hátteret biztosít számukra.
(MTI)