Nagy örömömre szolgált, hogy megalakult a Civil Mozgalom, hogy szélesítse, színesebbé tegye a demokráciai palettát. Lehet, hogy az elvárásaim túl nagyok, de elszomorodva hallgattam Seres Máriát, ahogy ismertette a programjukat. Különösen az verte ki nálam a biztosítékot, amikor azt nyilatkozta, hogy mindenképpen fel kívánják emelni a nyugdíjakat “legalább” 75-100 ezer forint körüli szintre…

Ez derék gondolat, azt bizonyítja, hogy Máriának nagy szíve van, de sajnos realitásérzéke annál kevesebb. Nem kell matematikai zseninek lenni ahhoz, hogy a mindenki számára hozzáférhető adatok alapján megbecsülje: középtávon ennek az égvilágon semmilyen realitása nincs. Ráadásul igazságtalan is lenne, mert mindjárt felveti azt a kérdést is, hogy mi lesz azoknak az embereknek a nyugdíjával, akiknek a nyugdíja 100 ezer forint körül mozog, vagy ne adj Isten 150 ezer forint körüli. Ezt is emelné arányosan? Kizárt! Hogy érvényesülne így az ösztönzés a többletmunkára, a járadékok maradéktalan befizetésére? Azért ne feledjük, hogy akinek magasabb a nyugdíja az legtöbb esetben azért kap többet, mert több adót és járulékot fizetett be. Nem mindenki “BKV-s Eleonóra”.

Ráadásul az MSZP-SZDSZ kormány a konvergencia program részeként 2008 évben átlag 8%-kal csökkentette az induló nyugdíjakat, és ugyanez a kormány és utódja folyamatosan megsarcolta a nyugdíjba készülőket. Még hosszú szolgálati idő esetén is bünteti 8,4%-kal az előrehozott nyugdíjba menetelt, és két évre csökkentette ezt a lehetőséget, a korhatárt pedig gyorsított ütemben felemelte. Ugyanakkor a munkanélküliség magas, és az ötven felettiek csak szerencsével tudnak elhelyezkedni, továbbá a munkáltatók a legtöbb helyen fiatalítani akarnak.

Tehát aki ilyen körülmények között nyugdíjjogosultságot szerez és valamivel átlag feletti nyugdíjat kap, az nem hiszem, hogy örülne a CM elképzeléseinek, miszerint aki minimálnyugdíjra lenne jogosult (28.500 Ft), az megkapja ugyanazt az összeget amiért ő nagyon megszenvedett.

Hol az ösztönzés? Ez sarkított megfogalmazásban egy kommunista program (csajkarendszer).

Végezetül arra gondoltam, hogy mégiscsak jobb lenne, ha Seres Mária inkább a gyereknevelésnél és a fakanálnál maradna, és a politikát meghagyná azok számára, akiknek nem csak szívük, de realitásérzékük és igazságérzetük is van.