“A kötelező befogadási kvóták bevezetését elvi alapon ellenzem” – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő.
“Csehországnak továbbra is az az álláspontja, hogy ezt a kérdést a tagállamoknak önállóan kell megoldaniuk” – vélekedett Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök.
A két politikus egyetértett abban, hogy a menekültügyi probléma rendezése terén elfogadandó minden intézkedésnek az önkéntességen kell alapulnia.
A kötelező befogadási kvóták bevezetéséről már hosszabb ideje vitázik az Európai Unió. A prágai sajtó úgy véli, hogy az Európai Bizottság szerdán javasolni fogja a rendszer bevezetését.
Ficónak meggyőződése, hogy az EU közös álláspontjának az önkéntességen és az egyes tagállamok szabad döntésen kell alapulnia. “Az unión belül ebben a témában még nagyon kemény harc várható” – jegyezte meg Fico.
A szlovák miniszterelnök újságírók előtt élesen bírálta azokat a szlovák európai parlamenti képviselőket, beleértve saját pártja, a Smer képviselőit is, akik megszavazták a testület állásfoglalását a kötelező menekültkvóták bevezetéséről. “Határozottan állítom, hogy ezek a képviselők el vannak szakadva valóságtól” – jelentette ki Fico.
Vendéglátója, Sobotka a sajtóértekezleten szintén az önkéntességet hangsúlyozta. Az Európai Tanács megvitatott bizonyos projekteket, amelyeket egy újabb döntés előtt még ki kell értékelni – fejtette ki Sobotka. Úgy vélte, hogy az Európai Bizottság mostani kezdeményezése “nem természetes módon felgyorsítja az egész folyamatot, ami csak árthat a menekültekről folyó vitának”.
A cseh kormányfő meg van győződve arról, hogy minden ország önmaga tudja a legjobban eldönteni, hogy a szolidaritás jegyében milyen intézkedéseket tud megvalósítani. “Ezt semmiféle kvóták nem helyettesíthetik” – húzta alá Sobotka.
Az Európai Unió kezdeményezésével a menekültügy megoldása terén a közelmúltban a Földközi-tengeren történt, több száz emberéletet követelő tragédiára próbál reagálni.
(MTI)