Tóbiás József, az MSZP elnök-frakcióvezetője szerdán azt kezdeményezte, hogy az ellenzéki pártok képviselői csütörtökön a Képviselői Irodaházban tárgyaljanak a kialakult helyzetről.
Vona Gábor közleményében úgy fogalmazott: “a Jobbik az ellenzék vezető erejeként természetesen részt vesz a Tóbiás József által kezdeményezett egyeztetésen”. Hozzátette: az ötpárti egyeztetésen arról is beszélni kell, hogy milyen szerepe volt a brókerbotrányban a szocialista kormányoknak, milyen üzleti kapcsolatok álltak és állnak fenn a bukott baloldal vezetői és a brókerházak korrupt vezetői között.
Ezzel együtt kiemelte: kiderült, a kormánypárt frakciója már a brókerbotrány kirobbanása előtt tisztában volt az elkerülhetetlen csőddel, mégsem a “keményen dolgozó kisemberek” pénzét, hanem a saját vagyonukat mentették. Így a Jobbik szerint a Fidesznek számos kérdésben kell világos és érthető választ adnia a magyar embereknek.
A Jobbik felszólítja a “Fidesz-brókerházat”, ne futamodjon meg gyáván a felelősségre vonás elől, hanem álljon a népképviseletet jelentő ötpárti plénum, a sajtó és így a teljes hazai nyilvánosság rendelkezésére – írta közleményében Vona Gábor.
Orbán Viktor egy Sopronban tartott szerdai sajtótájékoztatón közölte, ő rendelte el, hogy a minisztériumok vegyék ki a brókercégeknél tartott pénzüket. A kormány ülésén hozott rendelkezés úgy szólt, hogy minden minisztériumnak át kell néznie, van-e pénzügyi kapcsolata brókercégekkel, “állomásoztat-e” náluk közpénzt, és ha igen, azonnal vonja ki onnan, mert ilyen, “dominóhatással fenyegetett” időszakban “egyetlen forintnyi közpénzt sem szabad tartani” brókercégeknél – mondta a miniszterelnök.
A Külgazdasági Külügyminisztérium azt közölte, hogy a minisztérium és háttérintézményei nem rendelkeztek semmilyen törvénytelen információval a Quaestor pénzügyi helyzetével kapcsolatban.
A tárca közleményében kitért arra is, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) vezetősége március 5-én döntött arról, hogy kiveszi a tőkéjét a Quaestortól.
E döntésnek köszönhetően a közpénz nem került veszélybe, nem veszett el – írták.
Ellenzéki pártok szerdán Orbán Viktor miniszterelnök lemondását követelték, illetve azt közölték, hogy bennfentes kereskedelem gyanúja miatt feljelentést tesznek.
(MTI)