Radiátor vagy padlófűtés? Melyik lenne ideálisabb a hálószobába?

Ha új ház építésén gondolkodunk, vagy esetleg a régit újítanánk fel, bizony el kell gondolkodnunk azon is, hogy milyen fűtésrendszer lenne a legmegfelelőbb otthonunkba. Jól szigetelt modern házak esetén, egyre többen választják a padlófűtést az otthonuk melegen tartására. De vajon a hálószóbába is alkalmas ez a fűtéstechnikai megoldás?

Jól szigetelt házak esetén a padlófűtés jobb megoldás lehet a hálószobába, mint a radiátor

Ha az egészségre gyakorolt hatását vesszük figyelembe, akkor egy régi és idejétmúlt tévhit az, hogy a padlófűtés lebegteti a port. Nagyon fontos azonban odafigyelni arra, hogy ne lépjük túl a megengedett padlóhőmérsékletet, aminek átlagosan 30 °C körül kell mozognia. Nagyobb légterű helyiségekben, mint például a nappalai, bőven elegendő a 29 °C, fürdőszobába ennél valamivel magasabb is lehet.  Ha túllépjük ezt a hőmérsékletet, akkor elkezd emelkedni a por, 35 °C felett akár 20-30 cm-re a padlótól már lebeghet is.

Bevett szokás volt egy időben, hogy padlófűtés mellé, kiegészítésképpen radiátorokat is felszereltek az otthonokban, a hálószoba pedig csak radiátorral volt ellátva, éppen ezen tévhit miatt, hogy a padlófűtés lebegteti a port.

A radiátor alulról felszívja a hideg levegőt a porral együtt, majd a szoba közepén keringteti azt, egy porhengert kialakítva.  Ezt a jelenséget nevezzük „radiátor szagnak” ami nem más, mint az égett por. A radiátoros fűtés aránytalanul adja le a hőt, és szárítja a levegőt. Alapterületét tekintve a hálószobák nem az épület legnagyobb helyiségei, mégis itt töltjük, a legtöbb időt, a kis légtér miatt a levegő hamar elhasználódik, ami rossz hatással van a pihentető alvásra.

Mindenképp ideálisabb választás a padlófűtés hálószobánkban is. Egyenletesebb hőmérsékletet biztosít és a levegő sem szárad ki.  Ráadásul 2-3 fokkal kisebb hőmérsékleten érhető el ugyanaz a komfortérzet, mint a radiátoros fűtésnél, ezzel is segítve a nyugodtabb alvást. Nem beszélve arról, hogy helytakarékos megoldás is, hiszen az amúgy is kis alapterületű hálószobában minden négyzetcentiméter számít. Arra érdemes azonban figyelni, hogy a lehető legtöbb bútorunk „lábakkal” ellátott legyen a könnyebb hőleadás érdekében. 

Összeségében véve az otthonunk bármely területén alakíthatunk ki padlófűtést beleértve a hálószobát is. Rendeltetésszerűen használva semmilyen egészségkárosító hatása nem ismert.

Fűtés alkatrészek és szerelvények: https://www.futesalkatreszek.hu