Már a régészeti feltárás sem akadályozza a Debreceni Labdarúgó Akadémia építkezését. Nem kell teljesen feltárni a területet – elegendő, ha régészeti szakfelügyelet van az építkezésen, így döntött a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. A földmunkát a tervek szerint már idén elkezdik Pallagon, jövőre pedig már át is adnák az új edzőkomplexumot.


 
– Ha találunk valamit, akkor megelőző régészeti feltárást kell végeznünk, ha nem találunk, akkor régészeti felügyelet lesz a földmunkák alatt, amíg el nem kezdődik a pályák és az épületek felépítése – mondta akkor Szilágyi Krisztián Antal régész, a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Igazgatóságának egyik munkatársa, aki a feltárást felügyelte Pallagon.

Nos, a próbafeltárás során nem bukkantak leletre utaló nyomokra, ezért a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hétfőn úgy döntött, nincs szükség megelőző feltárásra, a területrendezés régészeti szakfelügyelet mellett elkezdődhet. Ha netalán az építkezés során a régészeti szakfelügyelők leletekre utaló nyomokra bukkannak, bármikor leállíthatják a munkát, s feltárást rendelhetnek el.

Az építkezés a tervek szerint jövő szeptemberre véget is érne, így a Debreceni Labdarúgó Akadémia következő évfolyama már az új létesítményben kezdené el a tanévet.

dvsc.hu, dehir.hu – szebbjovo.hu