Szegedi Csanád, a Jobbik EP-képviselője brüsszeli irodájában fogadta Nick Griffint, a Brit Nemzeti Párt elnökét, EP-képviselőtársát. A rendkívüli találkozón a Jobbik alelnöke mellett részt vett Kovács Béla és Füzessy Zoltán, a Jobbik Külügyi Kabinetjének elnöke és alelnöke is. Ezzel a találkozóval a Jobbik azon ígéretének tett eleget, amelyben biztosította szimpatizánsait, hogy a brit pártelnök múlt heti, nagy vihart kavart kijelentéseit elnökségi szinten tisztázza.

Szegedi Csanád határozott tiltakozására válaszolva Nick Griffin BNP-elnök elmondta, hogy őt személy szerint is felháborította a BBC stúdiójában tapasztalt ellenséges hangulat, amelynek következtében lehetetlen volt bővebben kifejteni mondanivalóját ebben a kérdésben is.

„A BNP álláspontja mindig is ugyanaz volt a Közel-Kelettel kapcsolatban, sajnálatos, hogy ezt a BBC-vitaműsorban nem volt alkalmam elmondani. A BNP ugyan elismeri Izrael állam létjogosultságát, viszont elkötelezett támogatója a független palesztin állam létrejöttének, amely erős hadsereggel és önvédelmi jogokkal rendelkezne” – mondta Nick Griffin.

Kovács Béla, Nick Griffin és Füzessy Zoltán 2008 nyarán

A BNP elnöke emlékeztetett arra, hogy első EP-felszólalásában élesen elítélte az Irán elleni esetleges neokon/izraeli katonai akciót. Nick Griffin kiemelte, hogy pártja, a Brit Nemzeti Párt továbbra sem tud semmiféle közösséget vállalni olyan pártokkal, illetve szervezetekkel, amelyek magukat a nemzeti radikalizmus színeiben tüntetik fel, de valójában izraeli érdekeket szolgálnak.

Szegedi Csanád, a Jobbik Magyarországért Mozgalom EP-képviselője felhívta a brit pártelnök figyelmét az együttműködés szükségességére olyan európai kérdésekben, mint például a szlovák nyelvtörvény elleni tiltakozás, a határon túli magyarok autonómia törekvései melletti kiállás vagy a tömeges bevándorlás elleni harc. A brit politikus kijelentette, hogy a jövőbeni felszólalásaival és európai parlamenti munkájával a szövetséges nemzeti pártok érdekeit figyelembe fogja venni.

A találkozó befejeztével a két képviselő megegyezett abban, hogy napokon belül közös nyilatkozatban fogják elítélni az izraeli tőke agresszív térnyerését Európában.

(Jobbik Médiaosztály)