Fegyvereken kívül egy robbanószerkezetet is találtak a cseh rendőrök a prágai palesztin nagykövetségen, amikor a január elsejei robbanás után átkutatták az épületet – közölte a Právo című napilap csütörtökön.

“Egy robbanószerkezetet is találtunk, amelyet szakértői vizsgálatra elküldtünk a kriminalisztikai intézetbe” – erősítette meg a lapértesülést Martin Vondrácek, a prágai rendőrség igazgatója. Részleteket azonban nem közölt.

A Právo úgy tudja, hogy a robbanószerkezet egy könyvnek álcázott tárgyban volt elrejtve.

A lap csütörtökön megerősítette azt a korábbi értesülést, miszerint a legnagyobb valószínűséggel Semtex robbanóanyag ölte meg a prágai palesztin nagykövetet január elsején.

A Mladá Fronta Dnes című cseh napilap egy hete azt írta, hogy a Semtex a palesztin diplomáciai képviselet páncélszekrényét védő berendezés részét képezte. Dzsamál Mohamed Dzsamál nagykövet újévkor ismeretlen okok miatt valamit elhibázott a páncélszekrény kinyitásakor, s a Semtex felrobbant. A diplomata néhány órán belül belehalt sérüléseibe.

A hivatalos rendőrszakértői vizsgálatok még nem fejeződtek be, így a robbanás okának, illetve az eset hátterének hivatalos magyarázata még nem ismeretes.

A cseh rendőrség már korábban közölte, hogy 12 fegyvert is talált a prágai palesztin nagykövetség épületében.

A prágai külügyminisztérium közölte, hogy a palesztinok hivatalosan elnézést kértek azért, hogy nagykövetségük épületében be nem jegyzett fegyverek voltak. A fegyvereket állítólag a nyolcvanas évek elején a szocialista Csehszlovákia ajándékozta az akkori palesztin vezetőknek, s ez az oka annak, hogy a diplomáciai képviseleten maradtak.

A cseh hatóságok most azt vizsgálják, hogy használta-e valamikor valaki ezeket a fegyvereket.

Jirí Rusnok ügyvivő miniszterelnök a rendőrségi nyomozás alapján ismételten azt állította, hogy baleset történt, nem pedig terrorcselekmény.

(MTI)