A jelenlegi nyolcból hat romániai fejlesztési régió is felkerült az Európai Unió húsz legszegényebb régióját felsoroló listára – derül ki egy csütörtökön közzétett Eurostat-felmérésből. A statisztika szerint az Északkeleti, a Délnyugat-Olténia, a Délkeleti, a Dél-Munténia, az Északnyugati és a Központi régió is a hátul kullogók közé került. Utóbbi kettő magában foglalja a Partium és Erdély nagy részét is: az Északnyugati régió Bihar, Szatmár, Kolozs, Máramaros és Beszterce-Naszód, a Központi pedig Hargita, Kovászna, Maros, Brassó, Szeben és Fehér megyéből áll. A romániai régiók közül a Moldva északi részét magában foglaló Északkeleti a legszegényebb, az Unió régiói közül az utolsó előtti helyen áll.

A többi régió sem dicsekedhet ugyanakkor, hiszen a nyolcból hétben kisebb a vásárlóerő az uniós átlagnál. Az önálló régióként működő Bukarest-Ilfov az egyetlen, amely jobb eredményekkel rendelkezik: itt a vásárlóerő meghaladja az uniós átlag 90 százalékát, ami azt jelenti, hogy az itteniek több mint kétszer gazdagabbak az ország többi polgáránál. A vásárlóerő-paritás alapján számolt bruttó hazai termék (GDP) a legszegényebb északkeleti régióban az uniós átlag 27 százaléka, ennél csak a bolgár Szeverozapaden régió áll rosszabbul a maga 26 százalékával. Hét régióban ez az arány kisebb az uniós átlag 75 százalékánál, ezzel Románia Görögországgal megegyező helyzetben van.

Ennél több hasonló helyzetben lévő régió csak Lengyelországban van, ám ez területét, így a régiók számát tekintve is az egyik legnagyobb uniós tagállam. Romániában 2007-ben az egy főre jutó GDP 5800 euró volt, a vásárlóerő-paritás szintjén számítva 10 400, ami az EU-átlag 41 százaléka. A legszegényebb Északnyugati régióban az egy főre jutó GDP 3700 euró, vásárlóereje az uniós átlag 27 százaléka. A további sorrend: Délnyugat-Olténia: 4500 euró, 32,7 százalék; Délkelet: 4700, 33,8; Dél-Munténia: 4800, 34,2; Északnyugat: 5600, 40,2; Központi: 5900, 42,2; Nyugati: 6700, 48,2; Bukarest-Ilfov: 12 800, 92,2. Az Európai Unió leggazdagabb régiója egyébként a londoni, ahol a vásárlóerő az uniós átlag 3,3-szorosa.

Forrás: Kitekintő.hu