Az Európai Unió luxemburgi bírósága elfogadta Románia belépési kérelmét abba a perbe, amellyel a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezés bejegyzését szeretnék elérni a kezdeményezők – közölte tegnap Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, akit a bíróság az elmúlt napokban tájékoztatott arról, hogy elfogadták Szlovákia, Görögország és Románia belépési kérelmét az Európai Bizottság (EB) oldalán, valamint Magyarország belépési kérését az SZNT oldalán.

Románia belépésének elfogadása azért volt kérdéses, mert vitatható volt, hogy a román kormány időben folyamodott-e a perben való részvételért. Arról egyelőre nem tájékoztatott a bíróság, hogy a Kovászna Megyei Tanács belépési kérelmét megkapta-e. Ennek a kérésnek is felmerült az esetleges megkésettsége.

Izsák Balázs közlése szerint a perükbe belépő tagál­lamoknak június 25-ig kell írásban megindokolniuk, hogy miért ellenzik a polgári kezdeményezés bejegyzését.

Az SZNT elnöke emlékeztetett arra, hogy április közepén nyílt levélben kérte Victor Ponta miniszterel­nöktől, vonja vissza Romá­nia luxemburgi keresetét. A Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettesnek is elküldött kérést most megismételte.

Az SZNT és partnerei azt kezdeményezték, hogy az EU kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól; elfogadása esetén a székelyföldi autonómiatörekvéseket erősítette volna. Az EB-t azért perelték be, mert a testület úgy véli, hogy a kezdeményezés nem tartozik a hatáskörébe, így el sem kezdhették az egymil­lió aláírás összegyűjtését, amellyel jogalkotásra kész­tethették volna az EB-t.
Ismeretlen objektum