George Simiont, az Actiunea 2012 nevű szervezet vezetőjét szerdán tartóztatták fel Chisinauban a moldovai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat ügynökei, majd a román határig kísérték, és öt évre kitiltották Moldovából.
A bukaresti külügyminisztérium szerint a moldovai román külképviselet felvette a kapcsolatot az ottani hatóságokkal és Simionnal is, hogy szükség esetén segítséget nyújthasson számára, de a kiutasított román állampolgár erre nem tartott igényt. A bukaresti külügyminisztérium nem kommentálta a kiutasítást, csak annyit közölt, hogy figyelemmel kíséri az esetet.
A chisinaui belügyminisztérium csütörtökön közleményben leszögezte, hogy a moldovai törvények értelmében a hatóságoknak joguk van nemkívánatossá nyilvánítani és kiutasítani az országból minden olyan külföldit, aki a nemzetbiztonságot veszélyezteti.
Az Agerpres szerint az Actiunea 2012 nagyszabású egyesüléspárti felvonulást hirdetett szombatra Chisinauba, és – a néhány hete kirobbant, másfél milliárd dolláros sikkasztási botrány közepette, amely miatt május elején már több mint tízezren vonultak utcára Chisinauban – a moldovai kormány a társadalmi elégedetlenség fellángolásától tart.
(MTI)