Romániában magyarellenes indulatokat váltott ki, hogy a Csíkszeredában megjelenő Székelyföld kulturális havilap is támogatást kapott a Kelemen Hunor által vezetett kulturális minisztériumtól.

Amint azt a Krónika napilap keddi számában közölte, számos bukaresti sajtóorgánum felfigyelt arra, hogy a többségében magyarok lakta Székelyföld nevével azonos kiadvány is szerepel a támogatottak listáján. A román hivatalosságok ugyanis a székelyföldi autonómiakövetelésektől tartva még a régió megnevezését is kifogásolják. A hivatalos közlésekben Kovászna és Hargita megyéről beszélnek, amikor pedig elkerülhetetlen, hogy az egész régióról szóljanak az “úgynevezett Székelyföld” kifejezést használják.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) európai parlamenti jelöltlistáját vezető Norica Nicolai azt is “súlyos cselekedetnek” minősítette, hogy a kormány olyan folyóiratot támogat, amely kizárólag magyar nyelven jelenik meg.

“Minden tiszteletem a magyar nemzetiségű román állampolgároké, viszont politikai propagandának tartok minden kísérletet, amely az ország határaitól próbál különválasztani régiókat. A hasonló üzenetet népszerűsítő szervezet vagy kiadvány egyértelműen túllép a törvényes kereteken, mivel a román állam széthullását szorgalmazza” – idézte Norica Nicolai európai parlamenti képviselő közleményét a Krónika.

Lövétei Lázár László a 17 éve alapított, és a Hargita Megyei Tanács által fenntartott Székelyföld folyóirat főszerkesztője visszautasította a vádakat. Megemlítette, a közel ezer előfizetővel rendelkező folyóirat a kortárs román kultúra megismertetését is feladatának tekinti. Tematikus román számokat is adott ki, amelyekben többek között Mircea Eliade, Mircea Cărtărescu, Matei Visniec, Cristian Preda műveit közölte.

Kelemen Hunor művelődési miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a kormány tartalékalapjából 1,1 millió lejjel (75 millió forint) egészítették ki az általa vezetett tárca költségvetését, és az összeget az országos jelentőségű kulturális lapok támogatására fordítják. A Hivatalos Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a 24 támogatott kiadvány között 19 román és öt magyar nyelvű folyóirat szerepel, köztük a Székelyföld 30 ezer lejes (kétmillió forint) támogatással.

Kelemen Hunor közölte a mostani finanszírozás csak az év első felére érvényes, a második fél évben hasonló nagyságrendű támogatást fognak biztosítani az országos kulturális folyóiratoknak.

(MTI)