A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hamarosan válaszol a székelyföldi autonómiatervezetét ért kritikára – jelentette ki egy hétfői aradi sajtótájékoztatón Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, államfőjelöltje.

Kelemen Hunor arra a felvetésre reagált, hogy a közvitára bocsátott autonómiatervezetet az erdélyi magyar közéletben sokan kritizálták, ám az RMDSZ részéről még senki nem védte meg.

Az RMDSZ elnöke elmondta, az észrevételek első nagy csomagjára már elkészült a válasz, amely a napokban meg fog jelenni a magyar sajtóban. “Ha valaki azt hitte, hogy nyilvános pofozkodás következik, azt ki kell ábrándítanom” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Azt is megemlítette, hibának tartaná, ha Szilágyi Zsolttal, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökjelöltjével kellene vitáznia a választási kampányban. “Az lenne a legnagyobb hiba, ha a magyar jelöltek egymással vitatkoznának. Nekem a román társadalommal van vitám. Nem szeretném a magyar-magyar vitára használni a választási kampányt” – válaszolta az MTI kérdésére az RMDSZ államfőjelöltje.

Újságírói kérdésre elmondta, nem lehet az RMDSZ radikalizálódásának tekinteni, hogy közvitára bocsátotta a székelyföldi autonómiatervezetét. Hozzátette, 1993 óta szerepel a szövetség programjában a Székelyföld területi autonómiájának a célja. Azáltal, hogy ezt most törvénytervezet formájában is megfogalmazta, legfeljebb őszintébb lett a szövetség.

Azt is megjegyezte, mindig mások mondták, hogy Romániában példaértékűen megoldották a kisebbségi kérdést. Egy ilyen megállapítás szerinte csak akkor lehet hiteles, ha maga a kisebbség képviselői jelentik ezt ki. Megjegyezte, a romániai magyar közösség képviselői soha nem találták kielégítőnek a közösség számára biztosított jogokat.

(MTI)