Erről négy független képviselő terjesztett törvénytervezetet a szenátus elé, miután a június 5-i önkormányzati választáson számos település élére bűnvádi eljárás alatt álló polgármestert választottak.
A törvénytervezet csak azokat az elöljárókat kötelezné a választási költségek megtérítésére, akik ellen már jelöltségük idején bűnvádi eljárás volt folyamatban, és mégis indultak a választáson. A jelölteknek ugyanúgy írásos nyilatkozatot kellene adniuk az ellenük folyó esetleges bűnvádi eljárásról, mint ahogy vagyon- és érdeknyilatkozatot kell tenniük vagy írásba kell adniuk azt, hogy nem voltak a kommunista titkosrendőrség, a Securitate besúgói.
Az elítélt polgármestereknek pártjukkal közösen kellene kifizetni a helyettesítésükre kiírandó választások összes szervezési költségét, a függetleneknek pedig önállóan.
A két hete rendezett egyfordulós romániai helyhatósági választásokon számos olyan, tisztségben lévő polgármester nyert újabb mandátumot – kevésbé ismert ellenjelöltjeikkel szemben – aki ellen már vádat is emelt, vagy akit már rács mögé is juttatott a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A választók korrupciós ügyeik ellenére ismét megszavazták Brassó, Krajova (Craiova) vagy Marosvásárhely polgármesterét, Nagybányán pedig a börtönből aratott magabiztos győzelmet a tisztségben lévő városvezető, aki egyetlen napig sem kampányolt, mert mindvégig vizsgálati fogságban volt.
A kezdeményezőket azonban főleg az ihlette törvénytervezetük kidolgozására, hogy alig egy héttel a választások után Déva frissen újraválasztott polgármesterét hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a legfelső bíróság. A dévaiak annak ellenére bízták ismét Mircia Munteanra a város vezetését, hogy volt már egy korrupcióért kapott négyéves felfüggesztett börtönbüntetése, 2014-ben pedig azért indult újabb eljárás ellene, mert részegen balesetet okozott, megpróbált elmenekülni a helyszínről, majd az egész ország láthatta a hírtelevíziók tudósításaiban, amint a rendőrök előrángatják az út menti bokrok közül.
(MTI)