Az IRES közvélemény-kutató intézet szerint Firea a voksok 28 százalékára számíthat, míg főbb riválisok közül a második helyezett Nicusor Dant, az újonnan alakult Mentsük meg Bukarestet Szövetség (USB) jelöltjét 15 százalékra, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) színeiben induló Robert Turcescut 7, míg a legnagyobb jobbközép párt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjét, Catalin Predoiut alig 6 százalékra taksálják.
Hasonló következtetésre jutott az USB kampánystábja által megbízott TNS szociológiai intézet is, amely csütörtökön ismertetett felmérésében Fireat 37 százalékon, Dant 16 százalékon, Predoiut pedig 11 százalékon mérte.
A választáson nincs második forduló, a tisztséget a legtöbb voksot szerző jelölt szerzi meg. Bukarest főpolgármestere – a tisztség elnyeréséhez szükséges szavazatszám miatt – a második legerősebb legitimitású választott tisztségviselőnek számít Romániában az államfő után.
A pártpreferenciák tekintetében a PSD-nek 29-38, a PNL-nek 16-23, az USB-nek 11-15 százalék közötti eredményt jósol a két felmérés a román főváros képviselőtestületében.
A román parlament második legnagyobb frakcióval rendelkező PNL, amelynek éléről másfél éve Klaus Iohannist államfővé választották, háromszor is lecserélte főpolgármester-jelöltjét az utóbbi hónapokban. A feladatot negyedikként magára vállaló Catalin Predoiu elnökhelyettes a PSD előnyét látva az utolsó héten kétségbeesett kísérletet tett arra, hogy a széttöredezett jobboldali szavazótábort egyetlen jelölt mögé sorakoztassa fel, ám a közös közvélemény-kutatást és a legerősebb jelölt javára történő visszalépéseket a többiek elutasították, a kezdeményezés kölcsönös vádaskodásba torkollott.
Nicusor Dan matematikus városvédő civil aktivistaként, a hagyományos pártok és a korrupt politikustársadalommal szembeni lázadás megtestesítőjeként, az internetes fórumokon vált ismertté.
Bukarestet az utóbbi csaknem nyolc évben a 2008-ban függetlenként megválasztott, majd 2012-ben volt pártja, a PSD támogatásával újrázó Sorin Oprescu főpolgármester vezette. Oprescu tavaly ősszel csaknem két hónapig vizsgálati fogságba került, most pedig tárgyalására vár, miután szeptemberben a korrupcióellenes ügyészség (DNA) tetten érte, amint 25 ezer euró kenőpénzt vett egy önkormányzati intézményvezetőtől.
A román főváros hat kerülete közül négynek a polgármesterét szintén hosszabb-rövidebb időre rács mögé juttatta a DNA, de a felmérések szerint közülük többen is jó eséllyel pályáznak újabb mandátumra, miközben bírósági ítéletükre várnak.
(MTI)