Szávay István, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján gratulált a romániai törvényhozásba bejutott magyar politikusoknak, értékelése szerint a 6,2-6,3 százalékos szavazati arány – ami 450 ezer szavazatot jelent – erős felhatalmazás a pártszövetségnek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a magyarlakta területeken nem volt lényesen magasabb a részvétel a korábbiaknál.
A jobbikos politikus üdvözölte, hogy egyfajta fiatalítási folyamat indult el az RMDSZ-ben, azt pedig örömtelinek minősítette, hogy nyíltan magyarellenes szervezet nem tudott bekerülni román törvényhozásba. A magyarellenes hangok nem tűnnek el véglegesen – jegyezte meg. Példaként hozta, hogy a Szociáldemokrata Pártnak is volt néhány olyan megnyilvánulása, ami nem a jó együttműködést erősíti.
Szávay István elképesztőnek nevezte, hogy nem született határozott kormányzati válaszreakció Traian Basescu volt államfő azon kampányban tett kijelentésére, miszerint az igazi Románia a Tisztáig tart.
A képviselő egyúttal szóvá tette, hogy nem volt teljes körű a magyar összefogás, szerinte a Fidesz magára hagyta azt az Erdélyi Magyar Néppártot, amelynek tagjai az ő bíztatására vágtak bele a politikába.
Kitért arra is, hogy alapvetően helyes és kívánatos, ha egy magyar párt részt vesz a kormányzásban, mert ez a magyar közösség számára fontos regionális pozíciókat is jelent, azonban ez nem történhet meg mindenáron, a legfontosabb programpontok feladásával.
(MTI)