A jelek szerint komoly gondokkal néz szembe Románia a tervezett 2020-as Európa-bajnoki rendezés kapcsán. A helyi szövetség egyik vezetője elmondta, rengeteg autópálya építését várja el az UEFA, amire nincsen pénzük. Mindez azért fontos elsősorban magyar szempontból, mert Budapestnek komoly riválisa lehet Bukarest a rendezési lehetőségért folytatott harcban, de az is szóba került két hete a szomszédban, hogy esetleg közösen pályázzunk.
 

Mint ismert, a 2020-as Európa-bajnokságot 13 város rendezheti a kontinensen elszórva. Egyes vélemények szerint az UEFA egymáshoz közel fekvő várospárokat jelöl majd ki, és sokan úgy vélik, Kelet-Közép-Európából maximum egy-két országot választ majd ki a szövetség. Budapestnek többek között riválisa lehet Zágráb, Prága, Varsó, Bukarest vagy éppen Belgrád is.

A jelek szerint a románok komoly problémákkal szembesülhetnek a kandidálás során, hiszen nem elég nekik, hogy van egy előírásoknak megfelelő stadionjuk, az infrastruktúrának is rendben kell lennie, amitől most még elég messze vannak. Mint ismeretes, két hete a Román Labdarúgó Szövetség tiszteletbeli elnökénekmegválasztott Mircea Sandu elmondta: azt is jónak tartaná, ha Bukarest és Budapest kéz a kézben indulna harcba a 2020-as Európa-bajnokság rendezési jogáért.

– Az UEFA az iránt is érdeklődött, hogy milyen szinten van az ország közlekedési hálózata és milyen szintre lehet felhozni 2020-ra. Sajnos a jelenlegi állapot messze nem kielégítő az autópályák tekintetében. Bukarestet össze kell kötni Nagylakkal, Nagyváraddal, Iasival (Jászvásár – a szerk.) és a moldáv határral is. 2300 kilométer meglévő autópályára van szükség összesen. A pénz ezeknek a beruházásoknak a megvalósításához nem áll rendelkezésre, és nem tudom, tudunk-e uniós forrásokat szerezni hozzájuk – mondta Dumitru Mihalache, a román szövetség programigazgatója.

Romániának jelen pillanatban 680 kilométer hosszú az autópálya-hálózata. Ebben a tekintetben mi jobban állunk, hiszen a főbb határállomások nagy része már elérhető gyorsforgalmi úton.

csakfoci.hu