A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai hétfőn összeállított átfogó helyzetértékelésükben úgy vélekedtek, hogy jóllehet a teljes körű oroszországi valutaválságot talán sikerült elkerülni a legutóbbi monetáris és költségvetési lépésekkel, a rubel eddigi meredek leértékelődése és a szélsőséges volatilitás azonban súlyos károkat okozott.
Ennek figyelembevételével a cég 2015 első felére az orosz hazai össztermék (GDP) 9 százalékos éves összevetésű visszaesésével számol, de az első fél év átlagán belül az első negyedévben 12 százalékos éves orosz GDP-zuhanást vár.
A JP Morgan londoni elemzői 2015 egészére 3,3 százalékos visszaesést jósolnak az orosz gazdaságban.
A ház prognózisa szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordójának átlagára decemberben és januárban 65 dollár lesz, utána valamelyest visszaemelkedik.
A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőstábja is azt jósolta hétfői helyzetértékelésében, hogy a rubelárfolyam összeomlásának már 2015 első felében jelentős reálgazdasági hatásai lesznek Oroszországban.
A ház prognózisa szerint a tizenkét havi összevetésben számolt orosz infláció akár 20 százalékra is felszökhet, és már vannak jelei annak, hogy a válság kezd átterjedni az orosz bankszektorra.
Ennek egyik jele a cég londoni elemzői szerint az, hogy a bankközi kamatszint – amely rendszerint együtt halad a jegybank irányadó rátájával – nagyobb mértékben ugrott meg, mint az egyébként szintén meredeken megemelt jegybanki alapkamat, és ez rendszerint a reálgazdasági hitelellátás megroppanásának előzménye.
Mindezek alapján a Capital Economics elemzői 2015 egészére az orosz GDP-érték 5 százalékos visszaesését várják.
Ez a prognózis mediánérték, ugyanis cég londoni közgazdászai által minap részletesen kidolgozott különböző forgatókönyv-változatok azzal számoltak, hogy az orosz hazai össztermék 2015-ben 2-8 százalék közötti mértékben zuhanhat. A Capital Economics modellszámításai alapján ez a közép- és kelet-európai térség oroszországi exportjának 18-50 százalék közötti visszaesését okozhatja, és 0,3-1,0 százalékpont közötti mértékben csökkentheti jövőre a régió átlagos GDP-növekedési ütemét az alapeseti előrejelzésekhez képest.
(MTI)