“Nagy-Britannia jelenleg nem mérlegeli a fegyverszállítást Ukrajnának” – jelentette ki Philip Hammond pénteken Prágában a cseh vendéglátójával, Lubomír Zaorálekkel tartott közös sajtótájékoztatón.
A brit diplomácia vezetője szerint azonban “nyitott kérdésről van szó”. London katonai kiképzőket küld Ukrajnába, hogy segítsen az ukrán hadseregnek. “Nem gondolom, hogy helyes döntés volna most fegyvereket küldeni Ukrajnába” – szögezte le Hammond, aki Budapestrőlérkezett egynapos látogatásra a cseh fővárosba.
“A Cseh Köztársaság nem gondolja, hogy a fegyverszállítás megoldást jelentene Ukrajna problémái számára” – válaszolta ugyanarra a kérdésre a cseh külügyminiszter.
Zaorálek kifejtette: ellentétes lenne egymással, ha Prága, amely támogatja a fegyverszünetet és a harcok teljes beszüntetését, ugyanakkor fegyvereket szállítana az egyik félnek.
“Meggyőződésünk, hogy az egyetlen megoldás, a politikai megoldás” – hangsúlyozta a cseh diplomácia irányítója.
Hammond és Zaorálek egyetértettek abban, hogy az Európai Uniónak most a gazdasági növekedés felgyorsítására, gazdasága hatékonyságának a javítására kell összpontosítania.
Zaorálek hangsúlyozta: Csehország továbbra is szükségesnek tartja a munkaerő szabad áramlásának biztosítását az Európai Unió közös piacán. Hammond szerint a brit tartózkodás ezen a területen abból a tapasztalatból fakad, hogy a külföldi bevándorlók egy része megpróbál visszaélni a széleskörű brit szociális rendszerrel.
“Reméljük, hogy európai kollégáink értik helyzetünket” – jegyezte meg a brit külügyminiszter.
(MTI)