Ezen a héten újabb ingyenes filmvetítéssel folytatódik a Szebb Magyar Jövőért Alapítvány programsorozata. Az érdeklődők december 1-jén, csütörtökön, 18 órai kezdettel a Senki földje című alkotást tekinthetik meg a Jobbik debreceni székházában. A film a Port.hu honlap tízes skáláján 9,2-es értékelést kapott a nézőktől.

A 93 perces boszniai-francia-angol háborús filmdráma egy bosnyák és egy szerb katonáról, Cikiról és Ninóról szól, akik 1993-ban, a boszniai háború alatt az ellenséges frontvonalak közé, a “senkiföldjére” szorulnak. Ciki és Nino megpróbál kiutat találni a bizarr helyzetből, amiben az ENSZ egy kéksisakos őrmestere is segíteni próbál, annak ellenére, hogy parancsot kapott a be nem avatkozásra. Az eseményeket a sajtó képviselői is izgalommal figyelik, amitől az egész nemzetközi üggyé válik. A konfliktus résztvevői között feszült várakozás alakul ki, a világsajtó a végkifejletre vár. Eközben Ciki és Nino elkeseredetten próbálják menteni életüket, és kitérni a háború esztelensége elől.

 
A film az alábbi jelentősebb díjakat nyerte:

– Európa Filmdíj a legjobb forgatókönyvet, 2001
– Legjobb forgatókönyv díja – Cannes-i Filmfesztivál, 2001
– a Zsűri Különdíja és Közönségdíj – Los Angelesi Nemzetközi Filmfesztivál, 2001
– Legjobb külföldi film – Los Angelesi Filmkritikusok Szövetségének díja, 2001
– Közönségdíj – San Sebastiani Nemzetközi Filmfesztivál, 2001

A vetítés szervezői minden érdeklődőt szeretettel várnak december 1-jén, csütörtökön 18 órától Debrecenben, a Vásáry István utca 4. szám alatti Jobbik-székházban.

szebbjovo.hu

1322523720