Régen bezzeg minden jobb volt! A rablót is könnyebb volt felismerni: símaszkban elénk állt, pisztolyt fogott ránk, majd elvette mindenünket.

Arról jutott eszembe mindez, hogy agyonistenített Ajrópa nagy megkönnyebbülésére Ciprasz feladta elveit, totál szembement a görög kétharmad (legalábbis a június végi 61 százalék) akaratával, és nemhogy a visszaesést csak súlyosbító újabb adóemelésekre bólintott rá, de még a privatizációs követelésekre is.

És ez utóbbi az, ami Görögország totális kifosztását fogja eredményezni. Görögországot már megpróbálták kiárusítani az elmúlt időszakban, azonban az a magánosítási akció kudarcba fulladt: a remélt 50 helyett mindössze 3 milliárd euró folyt be. Hogy most sikerül-e a nyugati tőkeerős befektetőknek rátenni a kezüket a hellén állam aranytojást tojó tyúkjaira (kikötők, repterek, közműcégek), egyelőre nem tudni, ám a görög helyzetet ismerve könnyen elképzelhető, hogy aprópénzért lesznek kénytelenek elkótyavetyélni az antik ezüstöt.

A privatizációs bevételeket ugyanis a görög kormányzat nem tarthatja meg. Nem indíthat belőle beruházást, munkahelyteremtő programot, hanem azt csak és kizárólag a bankszektor feltőkésítésére, így részesedés szerzésére költheti el. Na, de a görögök ezeket a pénzintézeti részvényeket sem tarthatják meg, azt is privatizálni kell. És az ebből befolyó pénzeket kötelező az irdatlan tömegű államadósság törlesztésére fordítania. És itt van az ominózus házőrző nem is olyan mélyen elhantolva.

Merthogy X bank meghitelezi Y haveri befektetőnek például egy görögországi (amúgy nyereséges) kikötő megvásárlását. Y befektető átutalja a vételárat a görög kormányzatnak, aki azt rögtön X bank görögországi leányvállalatába fekteti, cserébe kap részvényt. Na, de mielőtt a részvények után osztalékra tehetne szert, netán beleszólhatna a működésébe, ezt a részvénycsomagot is köteles eladni. A vevő persze értelemszerűen X anyabank lesz. Az ebből származó összegből pedig például kifizetheti az épp lejáró államkötvényeket. Amit – hogy még kerekebb legyen a sztori – dettó X bank jegyzett le, mondjuk, 5 évvel ezelőtt. Tehát X banknak és Y haverjának van egy profitáló kikötője, visszakapták a pénzüket, és megszabadultak a kockázatos görög állampapíroktól. Tuti üzlet!

Jorgosz, a korinthoszi kocsmáros pedig pislog, mint hal a szatyorban. Korábban volt egy jól tejelő kikötőjük. Aztán annak árából lett egy bankjuk. Most pedig se nyereséges kikötő, se felpumpált bank, se ebből származó bevétel. Se pénz, se posztó. Valakik elrabolták. Símaszk és pisztoly nélkül.

BSÖ – Jobbegyenes blog