Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke a testület ülése után az MTI-nek elmondta: a bizottság zárt ülésén meghallgatták azt az összefoglaló jelentést, amelyet az Alkotmányvédelmi Hivatal készített a volt MSZP-s politikus büntetőügyének nemzetbiztonsági vonatkozásairól.
A testület Fidesz-KDNP-s és jobbikos tagjai ezután megszavazták, hogy ténymegállapító vizsgálat induljon. Ennek értelmében a testület a vizsgálat keretében meghallgatásokat tarthat, amelyeken kötelező a megjelenés – tette hozzá Molnár Zsolt.
A bizottság elnöke azt mondta, azért nem támogatta a ténymegállapító vizsgálat indítását, mert továbbra is úgy gondolja, hogy az ügy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, az igazságszolgáltatás, a nyomozóhatóságok hatáskörébe tartozik.
Molnár Zsolt közölte: a nemzetbiztonsági bizottság várhatóan januárban vagy februárban kezdi meg a ténymegállapító vizsgálatot, de azt, hogy kiket fognak meghallgatni, egyelőre nem tudta megmondani.
Simon Gáborról február elején derült ki, hogy több száz millió forintot tart egy bécsi számlán, amelyet nem tüntetett fel vagyonnyilatkozataiban. Később az is nyilvánosságra került, hogy egy bissau-guineai útlevéllel Magyarországon is nyitott számlát, amelyen szintén milliók vannak. A KNYF csaknem 100 millió forintos költségvetési csalással és ötrendbeli hamismagánokirat-felhasználás vétségével gyanúsítja az MSZP volt elnökhelyettesét. A politikust március 12-én helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság, két hónappal később pedig házi őrizetbe került. Simon Gábor a közelmúltban százmillió forintnál több adóhátralékot fizetett be a külföldi számlákon rejtegetett vagyona után. Ezután az ügyvéd kérte a házi őrizet megszüntetését is, de a bíróság az indítványt elutasította. Az ügyészség februárban indított nyomozását legutóbb március 14-éig hosszabbították meg.
A nemzetbiztonsági bizottság múlt kedden zárt ülésen kapott tájékoztatást a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF), a Belügyminisztérium és az Alkotmányvédelmi Hivatal képviselőitől a Simon-ügy állásáról. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke akkor azt mondta: a KNYF szerint pontosan tisztázható, honnan fizette be 128 millió forintos adóhátralékát Simon Gábor, de ezt a nyomozás érdekeire tekintettel egyelőre a bizottságnak sem árulták el. Nagy Andrea, a KNYF szóvivője akkor a sajtónak azt mondta: Simon Gábor februári gyanúsítotti kihallgatásakor elrendelték a politikus bécsi bankszámlájának ideiglenes zár alá vonását, majd ez november 17-én a másodfokú bíróság döntése értelmében jogerőre emelkedett.
(MTI)