Magyarország kiirtotta a területén élő kisebbségeket, a szlovák, valamint néhány más kisebbség maradékának pedig szinte semmilyen jogai nincsenek – jelentette ki Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke.

“A korábbi magyar kisebbségi ombudsman, Jens Kaltnenbach (Kaltenbach Jenő) és a jelenlegi ombudsman, Ernst Kállai (Kállai Ernő) a magyar kisebbségi politikát a Harmadik Birodalom politikájához hasonlították” – közölte Slota a TASR hírügynökséggel a nyelvtörvény bírálatára reagálva.

Az SNS elnöke mély csalódottságát fejezte ki a szlovákiai magyar szervezetek arrogáns és abszurd kijelentései miatt, amiért a magyarországi és MKP-s EP-képviselőkkel folytatják a nyelvtörvény szigorításával szembeni támadásaikat.

Slota szerint a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala által megfogalmazott bírálat a közvélemény félrvezetését szolgálja. Úgy vélte, a bírálat része Magyarország Szlovákia és szuverenitása elleni kampányának és hazugságokon alapul. Hozzátette: ha a két ország között a reciprocitás elvét alkalmaznák a kisebbségi politika terén, “kiderülne, hogy a Szlovák Köztársaság sokkal előrébb jár a magyarországi siralmas helyzethez képest”.

bumm.sk