Parlamenti határozatban akar reagálni Szegedi Csanádnak, a Jobbik európai parlamenti (EP-) képviselőjének Szlovákiával kapcsolatos kijelentéseire Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártja (SNS). Erről Rafael Rafaj frakcióvezető beszélt vasárnap a Szlovák Televízió Öt perc múlva tizenkettő című vitaműsorában.

Szegedi korábban abban az értelemben nyilatkozott, hogy Szlovákiának mindaddig nincs helye az Európai Unióban, amíg nem törli el a nyelvtörvényt és a Beneš-dekrétumokat, s amíg a külhoni magyarok nem élhetnek szabadon, nem használhatják az anyanyelvüket.

A Slota-párt a határozat tervezetén még dolgozik. Vitapartnere, Pavol Abrhan, a KDH képviselője az elképzelésről mindaddig nem akar érdemben nyilatkozni, amíg nem látja a határozati javaslatot.

“Szüntelenek a támadások és tartós a fenyegetettség. A hidegháborúhoz hasonlítanám. Úgy vélem, a berlini fal leomlása és az önálló Szlovák Köztársaság létrejötte után Szlovákia szüntelen hidegháborúban áll Magyarországgal” – fogalmazott Rafaj.

Abrhan nem kétli, hogy a magyar fél részéről érkező támadások ártanak Szlovákiának, de ugyanaz mondható el szerinte Ján Slota kijelentéseiről is.

Pozsonyi Új Szó