Akár népszavazást is kezdeményez a Jobbik azért, hogy ne toloncolhassák vissza Magyarországra a hazánkban regisztrált mintegy kétszázezer menekültet – jelentette ki mai, Debrecenben tartott sajtótájékoztatóján Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke. A honatya a migránsválság mellett arról is beszámolt, hogy a nemzeti ellenzék tovább folytatja a harcot azért, hogy a férfiak is elmehessenek 40 év munkaviszony után nyugdíjba.

Sneider Tamás

Sneider Tamás

Sneider Tamás elmondta: az illegális bevándorlás problémája immár egy éve jelentős aggodalomra ad okot, s a Jobbik már idejében fölhívta a figyelmet arra, hogy építsenek kerítést a déli határon, ám a Fidesz ezt már csak akkor vette komolyan, amikor a tömegével érkeztek Magyarországra a migránsok. Hozzátette: a mintegy 9 hónappal később elkezdett kerítésépítés így rohamtempóban valósult meg, s nem tízmilliárd forintjába került a magyar adófizetőknek, hanem annak többszörösébe.

A honatya szerint sajnálatos, hogy a határőrség visszaállítására máig nem került sor, hiába kérték a kormányt. Úgy véli: nem rendőröknek és katonáknak kellene biztosítani a határainkat, hanem a kifejezetten erre kiképzett határőröknek, így pedig a rendőrök is azzal tudnának foglalkozni, ami a feladatuk. Azt is megjegyezte: fontosnak tartjuk önkéntes sorkatonai szolgálat felállítását is, hogy az ilyen és ehhez hasonló krízishelyzetekben felkészültek legyünk, és helyén tudjuk kezelni a problémákat.

Sneider Tamás a kvótarendszerrel kapcsolatban is kifejtette véleményét: nem szabad hagyni, hogy a tagállamokra ráerőltessék ezt a rendszert, amely egyébként eleve megbukott már. Így folytatta: félő, hogy a közel kétszázezer, hazánkban korábban regisztrált menekültet vissza fogják toloncolni Magyarországra, ha a nyugati országokban úgy döntenek, hogy nem fogadnak több bevándorlót.

Majd emlékeztetett: a Jobbik kérte a kormánytól, hogy az egy év alatt közel félmillió illegális határátlépőt ne regisztrálják, hiszen annak súlyos következményei lehetnek a jövőben, ám a Fidesz csak későn hallotta meg ezt vészkiáltást is, így jó esély mutatkozik arra, hogy kétszázezer menekültet kellene majd befogadnunk és letelepítenünk, akiket visszatoloncolnak hazánkba. Hozzáfűzte: akár népszavazást is kezdeményezünk majd azért, hogy ez ne történhessen meg.

Sneider Tamás tájékoztatóján arról is beszélt, hogy országjárás keretében igyekszik felvilágosítani a választópolgárokat arról, hogy igenis van értelme küzdeni azért, hogy a férfiak is elmehessenek nyugdíjba 40 év munkaviszony után. Felidézte: annak idején az MSZP 62-ről 65 évre emelte föl a nyugdíjkorhatárt, majd a Fidesz megszüntette a korkedvezményes nyugdíjat, és a magánnyugdíjpénztár intézményét is fölszámolta.

A képviselő arra is emlékeztetett, hogy hazánkban sokan meg sem érik a nyugdíjkorhatárt, így nem jár nekik az a néhány nyugodt, szép év, amit a családjukkal tölthetnének egy ledolgozott élet után. Ismertette: társadalmi igény keletkezett arra, hogy a rendszeren változtassunk, ezért is építette be a Jobbik a programjába ezt az igen fontos kérdést, és ezért is tartja napirenden mindaddig, amíg változást nem ér el az ügyben.

Majd az ezzel kapcsolatos népszavazásra tért ki: szégyen, hogy az Alkotmánybíróság olyan mondvacsinált indokokkal utasította el a kezdeményezést, mint az, hogy a nők ezáltal hátrányos helyzetbe kerülnének, illetve az, hogy óriási megterhelést jelentene a költségvetésben, ha megvalósulna az intézkedés. Végül így zárta: ha kell, akkor Strasbourgig, az Emberi Jogi Bíróság elé visszük az ügyet, hiszen ez a nevetséges indoklás jogilag is nonszensz.

szebbjovo.hu