Az ellenzéki párt egyik alelnökét egy csütörtöki sajtóbeszélgetésen kérdezték arról a hírről, hogy Vona Gábor pártelnök döntése alapján három jelenlegi alelnök, Novák Előd, Apáti István és Szávay István nem lesz tagja az elnökségnek.
Sneider Tamás – aki megerősítette, hogy a nyári tisztújításon újraindul az alelnöki tisztségért – közölte: szerinte nem radikális és mérsékelt irányvonal szembenállásáról van szó. Néhány hónapja éppen azt a három politikust cserélték le másra a frakcióvezető-helyettesi poszton, aki most az elnökségben marad. (Az akkori változás Sneider Tamást, Volner Jánost és Z. Kárpát Dánielt érintette).
Azzal összefüggésben, hogy az ő neve nem merült fel a sajtóban a radikális politikusok között, ironikusan azt felelte: “ha egy szkinhedvezér sem szerepel a radikálisok között, akkor ott már komoly probléma van”.
Mindhárom érintett alelnököt a párt fontos személyiségeként határozta meg, ugyanakkor jelezte, hogy a pártelnök olyan embereket – például polgármestereket – szeretne beemelni az elnökségbe, akik rendszereket tudnak működtetni.
Arra a felvetésre, hogy mi történik, ha a három politikus mégis elindul az alelnökségért, azt mondta, szerinte meg fogják érteni, hogy nem az egyéni érdekeket kell szem előtt tartani.
Novák Előd az Indexnek nyilatkozva azt mondta: leforrázva érzi magát, váratlanul érte Vona Gábor döntése. A portál több, meg nem nevezett jobbikos forrásra hivatkozva azt is írta, hogy Dúró Dóra frakcióvezető-helyettes (Novák Előd felesége) le fog mondani a pártban betöltött tisztségeiről. A politikus nem kívánta kommentálni az értesülést.
Szávay István korábban a Facebook-oldalán reagált, azt írta, ha úgy érzi, hogy a párttagok támogatják az indulását, akkor a várható végeredménytől függetlenül is fontolóra veszi. Azt írta, nem szélsőséges, sem keményvonalasnak, sem a kormányképesség gátjának nem tartja magát. Bejegyzésében sérelmezte, hogy Vona Gábor döntésének nem volt előjele.
Apáti István a Hír TV-nek azt nyilatkozta, hogy eldöntötte, indul a tisztújításon, mert erős támogatást érez tagtársai részéről.
Szintén bejelentette indulási szándékát az alelnöki posztért Hegedűs Lorántné, akiről korábban azt írta a sajtó, hogy Vona Gábor az ellenkezőjére kérte.
A Jobbik szóvivője szerdán jelentette be, hogy három jelenlegi alelnök nem lesz tagja a Jobbik elnökségének a következő tisztújítás után, az alapszabály szerint ugyanis az elnöknek joga van megnevezni az aspiránsait és Vona Gábor élni fog ezzel. Hogy kiket jelöl, az a következő hetek kérdése – mondta.
(MTI)