Megvan az eddig ismeretlen, negyedik gyanúsítottja a kémügynek: a HírTv információja szerint egy budapesti székhelyű biztonságtechnikai cég társtulajdonosa az a férfi, akit a bíróság – egyedüliként – 30 napra előzetes letartóztatásba helyezett a rejtélyes üggyel kapcsolatban. A privatkopo.hu érdekes összefüggésekre bukkant a rács mögé zsuppolt vállalkozó üzleti kapcsolatrendszerét és családi szálait vizsgálva. Politika, titkosszolgálatok, fehérgalléros bűnözők, piszkos pénzek…

Tavaly márciusban robbant ki az Eclipse-botrány: a pénzügyi nyomozók gyanúja szerint a zrt. 2008-ban mintegy 8 milliárd forint értékben kapott közpénzt – nemzetbiztonsági okokra való hivatkozással – titkosított közbeszerzési eljárások nyerteseként, ám ennek adótartamát nem fizette ki, hanem – több mint egymilliárd forint értékben – fiktív szerződésekkel és számlákkal próbálta meg igazolni költségeit. A nyomozóhatóság szerint Deák Endre, az Eclipse vezérigazgatója, Hagymási László felügyelőbizottsági tag, és idősebb Püski László részvényes működhettek közre a csalásban az Eclipse részéről.

Idősebb Püski másik vállalkozása, a Zömök Biztonságtechnikai Kft. volt a kapocs az Eclipse és a számlagyáros cégek között. A Zömök beszállítója volt számos stratégiai fontosságú objektumnak és közhivatalnak, referenciái között szerepel – többek között – a Belügyminisztérium, a Honvédelmi Minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Miniszterelnöki Hivatal, a Köztársasági O~rezred, a Budapest-Ferihegy nemzetközi repülo~tér, az Országos Rendo~r-fo~kapitányság, a MALÉV, valamint a MOL.

LaSalle, Eclipse, Zömök – „elvarázsolt” milliárdok…

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt.-t 2003. április 14-én alapították, másfél héttel azután, hogy megszületett az a törvény, amely hatósági árassá alakította a gépjárművek eredetvizsgálatát. A frissen alapított cég pedig megnyerte azt a pályázatot, amelyet az eredetvizsgálatokhoz használt szoftverre írtak ki. A társaság tulajdonosa 2003 és 2008 között idősebb Püski László volt, akinek jelenlegi – Zömök Biztonságtechnikai és Kereskedelmi Kft. – cégét ugyanabba az épületbe jegyezték be, mint az Eclipsét. A Zömök Kft. a cégadatok szerint többek között nyomozási, biztonsági tevékenységgel foglalkozik.

Az Eclipse vezérigazgatói tisztségét az a Deák Endre töltötte be, aki az 1998-ban csődbe ment LaSalle brókercég vezetője volt. (Emlékeztetőül: a LaSalle Értékpapír Rt.-hez 1998. szeptember 8-án rendelt ki biztost az ÁPTF, s azonnal felfüggesztette tevékenységét, kezdeményezte a vezérigazgató felmentését. Az indoklás szerint a brókerház kétes származékos ügyleteket kötött, más ügyfeleinek eszközeihez (pénzéhez) nyúlt. A LaSalle egyik közismert partnere, a Graboplast Rt. mintegy kétmilliárd forintnyi értékpapírral „ragadt be” a mindössze 104 M Ft-os tőkéjű – ám milliárdos vagyonokat kezelő – brókercéghez. A vegyipari vállalat értékpapírjai a brókercégnél eltűntek, elúsztak… Ahogy másoké is.)

Deák Endre felügyelőbizottsági tagként tevékenykedett az Eclipse-cégcsoporthoz tartozó Eclipse Assets Management nevű vállalkozásban, amelyben 2001 és 2007 között Hevesi Tóth Ferenc, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat volt vezetője is szerepet vállalt.

A Repülős Kriszti meg a többiek

Az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt-ben 2005-ig felügyelőbizottsági tag volt Tuller András és Veréb Balázs, akik szoros kapcsolatot ápoltak a Ferihegyi repülőteret üzemeltető cég (Budapest Airport) korrupció gyanújával büntetőeljárás alá vont volt jogi igazgatójával, Rényi-Vámos Krisztinával. Tuller egyébként tagja annak a Speciális Rendőrklub nevű zártkörű egyesületnek, amelybe a rendszerváltozás előtti rendőri és titkosszolgálati elit tömörült.

A korábban a Budapest Airport (BA) Jogi Osztályán dolgozó Sziebert György és Rényi-Vámos Krisztina még 2006-ban, a ferihegyi taxitender körüli pályáztatás kapcsán került először a nyomozó hatóság látókörébe. A gyanú szerint ugyanis Rényi és Sziebert előzetes megállapodások alapján rendszeresen több cégnek, így például a 2006-os taxitenderből győztesen kikerült Zóna-Service Zrt.-nek (Tuller és Veréb neve a Veres István-féle taxiscég kapcsán is felmerült, miután a társaság alapító okiratát Veréb édesanyja készítette, míg a cégbírósági eljárást Tuller irodája menedzselte), valamint a Zömök Biztonságtechnikai és Kereskedelmi Kft.-nek – anyagi ellenszolgáltatás fejében – belső információkat juttattak ki, illetve segítették a cégeket, vállalkozókat a kiírt pályázatok megnyerésében. Tették mindezt úgy, hogy a birtokukban levő belső, bizalmas információkat még a pályázat kiírása előtt megosztották az általuk favorizált vállalkozások vezetőivel, a pályáztatás alatt pedig folyamatosan kapcsolatot tartottak velük, és minden, a pályázat megírásához szükséges információval ellátták őket. Az általuk „futtatott” cégek tehát tisztában voltak a többi pályázó anyagával. Rényi-Vámos ráadásul – munkaköréből adódóan – az esetek többségében a pályázatok elbírálásában is részt vett. A Zömök Kft. repülőtéri biztonsági felszerelések – többek között biztonsági kamerák, védőkerítések, jelzőrendszerek, fémkereső kapuk, kézi fémkeresők, csomagvizsgáló röntgenek, levélbomba detektorok – gyártásával, forgalmazásával (is) foglalkozik.

Egy „lenyúló rendszer” csereszabatos szereplői

Az 1995 júliusában alakult kft-t 2010 februárjáig idősebb Püski László irányította ügyvezetőként, egyben ő volt a társaság többségi tulajdonosa is. 2004-ben bukkant fel – tulajdonosként – a cégiratokban a fiatalabb Püski László, aki 2010 februárjában „minősített többségű befolyást” szerzett a Zömök irányításában. Most kémkedéssel gyanúsítják. Lehet, hogy az „árnyékhatalom”- mint a legkisebb halacskát – beáldozza? Lehet. Ugyanis van valami, ami mindenkinél fontosabb.

A kapocs, amely a politikát és a gazdasági maffiát összekapcsolja: a pénz. A piszkos pénz. Ez az egy, ami az elmúlt két évtizedben kialakult „lenyúló rendszerben” állandó. A szereplők változnak. Csereszabatosak.

Forrás: Privát Kopó magazin