A csökkenő olajárak számos negatív következményt hordoznak a nyugati országokra nézve, mert emiatt tovább gyorsulhat az Európába irányuló bevándorlás: a migránsok többsége olyan országból érkezik, ami olajexportból tartja fenn magát.

Fotó: hidfo.ru

Fotó: hidfo.ru

A Frankfurter Runschau német napilap arra hívja fel a figyelmet, hogy bár a nyugati országokban jótékony hatást gyakorol a gazdaságra az olaj világpiaci árának csökkenése, ugyanez nem mondható el azokról az országokról, melyek az Európai Uniót sújtó illegális bevándorlás forrásországai. A lap hangsúlyozza, hogy többségében nagyon törékeny gazdaságokról van szó, ahol az állami bevételek jelentős hányadát az olajexportból származó bevétel teszi ki, így az olaj árának csökkenése a világ számos országában az életkörülmények gyors romlásához vezet, esetenként önmagában is humanitárius katasztrófát idézhet elő.

A lap szerint azonban a nyugati országok most kezdik felismerni; mindez nem csak a bevándorlás forrásországait sújtja, de a világgazdaság destabilizálódása Európában is negatív következményeket von maga után. Különösen Latin-Amerikát és Afrikát érinti érzékenyen az olaj világpiaci árának csökkenése – ezekben a régiókban fokozott politikai instabilitáshoz vezet az olajválság. A folyamat azonban újabb válságövezeteket robbanthat be: a válságba jutott gazdaságokból ugyanis még több migráns indul útnak, ami destabilizálhatja azokat az európai országokat, melyek nagyszámú bevándorlót fogadnak be.

A Frankfurter Runschau a brit Hampton Collegeben oktató Michael Klare professzort idézi, aki kijelentette, hogy a jelenlegi olajválság radikálisan megváltoztathatja a világ politikai rendjét. Elmondása szerint az olajexporttól nagy mértékben függő országok egyre több nehézséggel kell szembenézzenek a csökkenő energiaárak miatt, például Dél-Afrika és Nigéria mostanra olyan gazdasági veszteségeket szenvedett el, melyek a kontinens egészét magukkal húzzák. Amint ez a válságspirál továbbgyűrűzik a térségi országokba, az afrikai országok lakossága a korábbinál jóval nagyobb tömegekben indulhat meg Európába – elsősorban Németországot és más gazdag európai országokat megcélozva.

A lap egy friss közvélemény-kutatásra hivatkozva felhívja a figyelmet arra; minden harmadik fiatal algériai férfi el akarja hagyni az országot, hogy Európában jobb életet élhessen. Tavaly nyáron Nicolas Sarkozy volt francia elnök kijelentette; az észak-afrikai rezsimek lebontásával elesett Európa egy védvonala, és a közeljövőben belső-Afrika területeiről akár több száz millióan is megindulhatnak Európa felé.

Hídfő.ru nyomán