Bár a Babis vezette ANO (Igen) mozgalom “továbbra is inkább vállalkozói, mint politikai tényező”, a mai cseh parlamentben nincs a mozgalmon kívül más olyan releváns erő, amellyel a szociáldemokraták közösen kormányozni tudnának – jelentette ki Sobotka a Právo című cseh baloldali napilapban közölt interjúban.
Ugyanakkor a CSSD és az ANO együttműködésének vannak bizonyos kockázatai is. “Ezt a kockázatot Andrej Babis és az ANO kezében összpontosuló politikai, sajtó- és gazdasági hatalom jelenti” – mutatott rá a kormányfő-pártelnök. “Mindenesetre ébernek kell lennünk” – szögezte le.
A multimilliárdos Andrej Babis – az általa alapított ANO mozgalom elnöke – jelenleg a kormány első elnökhelyettese és pénzügyminisztere. Ő a tulajdonosa az Agrofert agrár- és vegyipari holdingnak, amely Csehország egyik legerősebb gazdasági csoportja. Ugyanakkor Babis tulajdonában van egyebek között a két legbefolyásosabb cseh országos napilap, a liberális Mladá Fronta Dnes és a konzervatív Lidové Noviny.
Az ellenzék kitartóan azt állítja, hogy Babis politikai és gazdasági szerepvállalása nem egyeztethető össze, és a csehországi demokráciára nézve káros. Babis a bírálatokat elutasítja. Azt állítja, hogy ő nem politikus, s csak azért lépett be a nagypolitikába, mert a hagyományos pártok csődöt mondtak.
Felmérések szerint a cseh politikai pártok és mozgalmak támogatottságának listáját már hónapok óta az ANO vezeti mintegy 30 százalékkal. A második helyen álló szociáldemokraták támogatottsága 23-24 százalék körül, míg a harmadik helyen lévő kommunistáké 14-15 százalék körül mozog.
A politikusok népszerűségi listáját Babis vezeti Sobotka előtt.
(MTI)