Egy televíziós politikai magazinban Ivan Gasparovic szlovák államfőt kérdezték a parlamenti választások eredményéről, az ország sorsának további alakulásáról, az ő elveitől jelentősen különböző jövendő kormányfő és az elnök viszonyáról. Az államfő nem titkolta, függetlenül attól, milyen kormány áll fel Szlovákiában, elvárja, hogy a szociális gondoskodás színvonala ne változzon, mert a lakosság többsége a gondoskodó államot támogatja. Gasparovic szerint ezt erősíti, hogy a választások győztese, a Smer csaknem 35 százalékos támogatást kapott.

Tudomásul veszi, hogy a szavazók többsége mégis más programot meghirdető politikai erőket támogatott, ám elnökként ő mindig arra fog törekedni, hogy a szociális szempontok ne csorbuljanak a kormány hatalomgyakorlása során sem. Attól az államfő nem tart, hogy az új parlamenti pártokkal és a jövendő kormánnyal nem tudna együttműködni. Van annyi politikai-vezetői tapasztalata – mind kormányzati, mind ellenzéki helyzetből -, hogy az ország érdekében zavartalanul folyjon a párbeszéd közte és a más értékeket valló politikusok között.

Gasparovic nem minősítette különösebben, hogy az általa nagyra értékelt szociális-nemzeti elkötelezettségű pártok milyen eredményt értek el. A Smerét kiemelkedőnek tartja, a Szlovák Nemzeti Párt ötszázalékos eredményére vonatkozó kérdésre ezúttal nem reagált, kiemelte viszont Bugár Béla Most-Híd pártjának sikerét, egészen pontosan: megdicsérte azokat a magyar nemzetiségű szlovákiai választópolgárokat, akik nem a Magyar Koalíció Pártját támogatták, hanem a szlovák-magyar együttműködésre és együttélésre szavaztak, s ezzel a parlamenten kívülre küldték az MKP-t.

Felvidék Ma