Az elsőrendű vádlottra életfogytig tartó fegyházbüntetést, társaira pedig szabadságvesztést szabott ki kedden jogerősen a Debreceni Ítélőtábla, amiért 2011-ben otthonukban megtámadtak két hajdúhadházi idős embert, akik közül az egyik belehalt a bántalmazás során szerzett sérüléseibe.

A táblabíróság ítélete szerint az elsőrendű vádlott legkorábban 35 év múlva szabadulhat feltételesen, szemben a Szolnoki Törvényszék által tavaly márciusban meghatározott 30 évvel.

A vádlottat akkor emberölés, rablás, testi sértés, magánlaksértés és közokirattal visszaélés miatt, mint többszörös visszaesőt ítélték el. Az általa elkövetett, az elsőfokú bíróság által életveszélyt okozó testi sértésnek és emberölésnek minősített cselekményét egységesen több emberen elkövetett emberölés kísérletének minősítette az ítélőtábla.

A táblabíróság a fiatalkorú másodrendű vádlottra rablás, testi sértés és magánlaksértés miatt kiszabott 4 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetést 8 évre emelte. A harmadrendű vádlottnak ugyanezért 13 évet kell fegyházban töltenie. Első fokon 10 évet kapott.

Az elsőrendű vádlott 2011 januárjában – fél évvel azután, hogy kiszabadult a börtönből – két társával együtt bemászott az idős sértettek házának udvarára. A házban lakó 60 éves férfi, hallva a kutyák ugatását, kiment az udvarra, ahol a vádlottak rátámadtak. Az elsőrendű vádlott egy bottal fejbe vágta az idős embert, majd a másod- és harmadrendű vádlottak is verni és taposni kezdték a már földön fekvő férfit.

A kiabálásra a házban lakó 80 éves nő is kijött a házból, az elsőrendű vádlott őt is fejbe verte. Az idős asszony a földre zuhant, eszméletét vesztette.Ezt látva a támadó két társa megijedt és elszaladt.

Az elsőrendű vádlott 5500 forintot és két fagyasztott csirkét lopott el a házból. A támadás után a harmadrendű vádlotthoz ment, ahol a támadáskor viselt ruhákat elégette.

Az idős asszony életveszélyes sérülései miatt magatehetetlen állapotba került, majd négy hónap múlva meghalt. A bíróság szerint halála összefügg a bántalmazással. A másik sértett maradandó fogyatékosságot szenvedett és fél évvel később meghalt, de a bíróság megállapítása szerint halála nem állt ok-okozati összefüggésben a bántalmazással.

Az ügyben további két férfit is megvádoltak, ám őket mind a Szolnoki Törvényszék, mind a Debreceni Ítélőtábla felmentette.

(MTI)