A horvát kuna és a svájci frank árfolyamának rögzítésére, valamint kamatcsökkentésre szólította fel a bankokat a horvát kormány – közölte szerdán a Vecernji List napilap internetes kiadása.

Jadranka Kosor miniszterelnök és Martina Dalic pénzügyminiszter a szerdai kormányülést követően jelentette be, hogy a kormány azt várja a bankoktól: legfeljebb 5,8 kunás árfolyamon (1 kuna 36,7 forint) rögzítsék a svájci frankban eladósodottak hiteleinek törlesztését, illetve tegyék lehetővé, hogy tíz év halasztással, kamatmentesen fizethessék ki a felhalmozódó különbözetet. (Szerdán 6,72 kunára is felkúszott a svájci frank árfolyama.)

Ezen túlmenően a bankoktól elvárják, hogy csökkentsék a frankhitelek kamatát, a kormány rendeletmódosítással teszi lehetővé, hogy már a jövő hónaptól mérséklődjenek a kamatszintek.

A Horvátországban működő bankok augusztus 15-e után írhatják alá az adósokkal az átdolgozott szerződéseket. A miniszterelnök jelezte: a pénzintézetek egy része már elfogadta a kormány javaslatát, más részük pedig még nem válaszolt rá.

MTI – szebbjovo.hu