A professzor elmondta: a nagy meleg és a hidegfront eltérően befolyásolja a különböző szívbetegségeket. A nagy meleg – és főleg a melegedés kezdete – általában a szívinfarktus kialakulásának kedvez, főleg a fiataloknál. Ilyenkor az ér belhártyájára felrakódott plakkok megrepednek és ez okozza az infarktust.
A tartós nagy meleg leginkább a folyadékháztartást érinti. Az idősek kevesebb folyadékot isznak, náluk alacsony vérnyomás alakulhat ki, emiatt kitágulnak az erek, csökken a keringő vér mennyisége, ezért ájulások, eszméletvesztések következnek be – tette hozzá.
Hidegfrontbetörésnél hirtelen megemelkedik a vérnyomás, idősebb betegeknél gyakori az infarktus, és ez az időjárás a különböző ritmuszavarok, főként a pitvarfibrilláció kialakulásának kedvez.
A rektorhelyettes hozzátette: a koszorúér-betegséget egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással, mediterrán étrenddel, rendszeres testmozgással lehet megelőzni, valamint például a dohányzásról leszokással.
Mi magunk tudunk tenni azért, hogy a betegség ne alakuljon ki, ne haladjon előre – mondta, hozzátéve, hogy javasolt többször keveset enni, kevés szénhidrátot fogyasztani, naponta legalább harminc percet mozogni.
(MTI)