A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában, hogy a jobboldali előválasztás vasárnapi második fordulójában Francois Fillont támogatta a szavazók kétharmada, így ő lesz a jobboldal államfőjelöltje.
Soós Eszter Petronella azt mondta: keveset tudni Francois Fillonról, mert “sohasem volt első ember”, valakinek a politikáját hajtotta végre vagy – bár miniszterelnök volt -, de a politika nagy vonalait Franciaországban mindig a köztársasági elnök határozza meg.
Meglehetősen koherens az a költségvetési szigort és idézőjelesen megszorításokat ígérő politika, amire Francois Fillontól számítani lehet, ha elnökké választják, hiszen tíz éve is ezt képviselte – mondta az elemző. Hozzátette, hogy a megválasztott jobboldali elnökjelölt személyes értékrendje nagyon konzervatív, főleg a konzervatív katolikusok látják meg magukat az általa képviselt politikában, más kérdés viszont, hogy személyes nézeteit mennyire jelenítené meg elnökként.
Hangsúlyozta: Marine Le Pen, a Nemzeti Front politikusa is komoly jelölt, nagy hibát követ el, “aki Fillont egy Hillary Clintonnak tekinti”, aki már lefutottnak érezheti az elnökválasztást. Jelezte: eddig az volt az elemzői és állampolgári konszenzus, hogy Marine Le Pen nem lehet elnök, mert a szocialisták és a republikánusok összefognak ellene, és ez együtt elég lesz a legyőzéséhez, de a Brexit-szavazás és Donald Trump győzelme áttört egy pszichológiai gátat.
Soós Eszter Petronella kitért arra is, hogy a francia baloldalon “rendetlenség” van, de még a szocialistákat sem szabad leírni, mert Francois Fillon jobboldali programja nekik is hagy játékteret, az úgynevezett neoliberalizmussal szemben pozicionálhatják magukat, és ebben Francois Hollande államfő nagy reményeket lát.
(MTI)