Az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács hét elején elfogadott álláspontjának értelmében a jövő évi uniós költségvetésben extra forrásokat biztosítanának a migrációs válság kezelésére, és a kohéziós források jelentősen visszaesnének.
A szakértő szerint csak a 2017-es költségvetés keretösszegét csökkenthetik, amivel a későbbi évek kereteit bővíthetik. Ennek oka, hogy az uniós támogatású tagállami fejlesztési beruházások éveket vesznek igénybe, sok idő telik el a megvalósulás és az elszámolás között. Az EU most úgy látja, hogy a tagállamok nem teljes mértékben hívták le a kohéziós forrásokat, belassultak a kifizetések, így átmenetileg forrás szabadult fel a költségvetésben, ami lehetővé teszi az átcsoportosítást – fejtette ki.
Ehhez párosult, hogy a migrációs helyzet miatti biztonságpolitikai tételeket is finanszírozni kell – tette hozzá.
A kohéziós források 24 százalékkal, 48,8 milliárd euróról 37,1 milliárd euróra csökkenhetnek, a migrációhoz kapcsolódó kiadások negyedével, 3,8 milliárd euróra emelkedhetnek – ismertette.
Megjegyezte, ezek a számok is változhatnak még. Először a bizottság javasol valamit, amiről a Tanács tagjai szavaznak, a legvégén az Európai Parlament hitelesíti november közepén-végén – mondta.
(MTI)