A szakértő közölte: amikor Obama európai útját megszervezték, úgy tűnt, az utazásnak az lesz a célja, hogy a Hillary Clinton demokrata elnökjelölttel való átadás-átvételt leszervezze az európai vezetőkkel. Azt gondolták, ez egy egyszerű találkozósorozat lesz, ehelyett Obama most azért jött Európába, hogy megnyugtassa a kontinenst.
Hozzátette, több szakpolitikai kérdésben várható jelentős eltérés a mostani adminisztrációhoz képest Trump vezetése alatt, például az új elnöknek más lesz a hozzáállása a transzatlanti kereskedelemhez, mint amit Obama támogatott, vagy például a klímaegyezményből is szeretne kihátrálni. A migráció kérdésében is komoly ellentmondás van Obama és Trump között, és a NATO kérdése is bizonytalan.
Obama most próbálja nyugtatni az európaiakat, hogy Donald Trump mégsem hátrálna ki a NATO mögül, mint ahogy azt a kampány alatt hangoztatta – mondta Káló Máté.
Megjegyezte: üzenetértékű az is, hogy az amerikai elnök Görögországba és Németországba látogat utolsó hivatalos útján.
Felidézte, Athénban Obama arról beszélt, hogy nagyon fontos a nacionalista, megosztó politika helyett az összefogás, ezzel pedig a szakértő szerint “megvédte” a baloldali görög kormányt. Hozzátette: a távozó amerikai elnök azt is hangoztatta, hogy Németország vezető szerepe kiemelten fontos, ezzel pedig a kohéziót próbálja hangsúlyozni.
(MTI)