Túllépte a riasztási küszöbértéket a szálló por légköri koncentrációja az elmúlt napokban Nyíregyházán – közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség tájékoztatása alapján a város önkormányzatának sajtóreferense hétfőn az MTI-vel. Az önkormányzat arra kéri a lakosságot, lehetőleg ne használják az autókat.

Parillák Gabriella elmondta, a szálló por 24 órás átlagkoncentrációja szombaton és vasárnap is túllépte a köbméterenkénti 100 mikrogrammos küszöbértéket. A Széna téri mérőállomás ezen a két napon 123,97, illetve 100,96 mikrogrammos értékeket regisztrált.

A meteorológiai előrejelzések szerint a levegőminőségben számottevő javulás csütörtöktől várható – tette hozzá a szóvivő.

A légszennyezettség további romlásának elkerülése érdekében az önkormányzat azt kéri a lakosságtól, hogy lehetőség szerint ne használják a személyautókat – főként a dízelüzeműeket -, utazzanak tömegközlekedéssel, kerékpárral vagy gyalogoljanak, fűtésnél pedig a szilárd tüzelés helyett a gázt részesítsék előnyben.

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba, a tüdőelváltozást befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele – olvasható a városháza közleményében.

A por belégzése emellett a légzőszervi betegek (asztma, bronchitis) állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló-képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Emiatt azt javasolják, hogy az idősek és a kisgyermekek kerüljék a szabadban való hosszabb idejű tartózkodást, a lakást pedig lehetőleg a déli, kora délutáni órákban szellőztetessék.

(MTI)